Revista presei centrale, 12 noiembrie
Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Evenimentul Zilei, Gândul şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Noiembrie 2010, 07:32
GÂNDUL prezintă în exclusivitate concluziile unui raport secret al Băncii Mondiale, care, potrivit ziarului, "vrea să schimbe România", pe care o caracterizează, citez: "ţara cu un buget făcut după ureche, direcţionat politic, şi cu un Minister de Finanţe cu mai mulţi angajaţi decât în Anglia". Banca Mondială le propune oficialităţilor de la Bucureşti soluţii punctuale pentru fiecare problemă. "Boc şi Boagiu mai taie panglica pentru 10 kilometri de autostradă. Până acum s-au făcut 52. Mai sunt 363!" - titrează tot GÂNDUL. Directorul autostrăzii Transilvania a precizat că Bechtel mai are de primit din partea statului aproximativ 90 milioane euro pentru ce-a făcut anul acesta. Lucrările au început în 2004, au fost întrerupte apoi la jumătatea lui 2005, când a fost reanalizat contractul încheiat de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.
În ADEVĂRUL, un nou episod din drama Spitalului judeţean din Galaţi, sub titlul: "Spitalul care-şi trimite bolnavii să moară acasă". Situaţia este pe cale să devină disperată: dacă miercuri conducerea unităţii medicale anunţa că nu mai sunt absolut deloc bani la buget, ieri dimineaţă au apărut deja primele cazuri de pacienţi refuzaţi la internare. Se acordă asistenţă doar urgenţelor majore, bolnavii cronici sunt trimişi acasă.
EVENIMNETUL ZILEI are zece soluţii pentru a scoate sistemul medical din criză. Priorităţile: lefurile medicilor trebuie mărite de 5 ori, iar contribuţiile la asigurările de sănătate de 4 ori". Ministrul Sănătăţii, Czeke Attila, consideră că introducerea sistemului de coplată a serviciilor medicale va rezolva în mare parte lipsa de fonduri din sistem. După negocierile de la Ministerul Muncii, sindicatele au înţeles că cel puţin 7% dintre actualii angajaţi ai statului vor fi concediaţi în 2011, adică aproape 80.000 de angajaţi - scrie tot EVENIMENTUL ZILEI. Guvernul nu va mai "subvenţiona" nici şomajul tehnic în 2011 şi nu mai are bani nici pentru prelungirea indemnizaţiei de şomaj.
ROMÂNIA LIBERĂ scrie, pe prima pagină, că, în urma unei plângeri a şase funcţionari de la Primăria Voineasa, Tribunalul Vâlcea a decis că tăierile salariilor cu 25% încalcă drepturile omului şi a obligat statul să le dea banii înapoi.
Din JURNALUL NAŢIONAL aflăm că "proprietarii clădirilor vor fi obligaţi prin lege să reabiliteze faţadele imobilelor." - aşa prevede un proiect de lege pe care ministrul dezvoltării, Elena Udrea, a anunţat că îl va introduce în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare. Ministrul este nemulţumit de ritmul lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor şi estimează că dacă se va lucra în acelaşi ritm ca până acum "vom reuşi să finalizăm lucările în peste 100 de ani". Ea a adăugat că autorităţile publice locale vor putea reabilita clădirile private pe bani lor, urmând să îşi recupereze sumele investite de la proprietari, inclusiv prin executare silită.
"Statul s-a trezit dator vândut" - citim tot în JURNALUL NAŢIONAL, care scrie despre cele 21 de miliarde de euro ce reprezintă cererile de despăgubire pentru imobilele confiscate de comunişti. Ceasul ticăie rapid pentru Guvernul Boc, deoarece Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut României să rezolve situaţia despăgubirilor în următoarele 18 luni, ţinând cont că mecanismele actuale nu sunt funcţionale. Este de aşteptat ca nu toată această sumă să fie recunoscută în justiţie, dar pentru autorităţi este deja foarte clar că valoarea totală a despăgubirilor va depăşi suma alocată la Fondul Proprietatea" - apreciază ziarul.