Revista presei centrale, 12 februarie
Articole din Gândul, Jurnalul Naţional, Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 12 Februarie 2010, 08:40
Ziarele de astăzi scriu pe larg despre necazurile pe care vremea continuă să le pricinuiască, mai ales în Capitală : după zăpadă, a venit rândul ploii să pună la încercare răbdarea bucureştenilor.
Bucureştiul subacvatic - unde nu e baltă, e patinoar. Capitala s-a inundat ieri-noapte - notează Gândul, pentru că apa de ploaie nu a mai putut ajunge în gurile de canal astupate de zăpadă.
"Strategia de deszăpezire a inundat Capitala" - titrează şi România Liberă. Împingerea zăpezii pe marginea carosabilului a dat roade : canalele de scurgere au fost acoperite, iar 25 de zone importante ale Capitalei au fost inundate.
Evenimentul Zilei : "Peste Bucureşti a căzut mai multă apă decât este în Lacul Morii!", Ziarul descrie oraşul ca fiind, în aceste zile, "Capitala locuinţelor lacustre". Un trecător cu haz se interesa ieri, chiar în Piaţa Victortiei, unde este "serviciul de gondole".
La subiect, Jurnalul Naţional a avut altă idee. Ziarul a realizat un mercurial la lopată, media pe Capitală, de la tariful pentru morman până la datul zăpezii la roată, când maşina patinează. Mormanu' de-un metru face jumătate de milion de lei vechi, mormanu' mai mare se zvârle alăturea cu 700.000, tot atât cât costă deszăpezirea unei maşini, fie ea Matiz ori BMW. De aici mai sus, un 4X4 pricopsit, de pildă, iese din zăpadă cu un milion, fără tocmeală.
În fine, Adevărul aruncă o privire peste zilele ce vin şi titrează : "Weekend printre nămeţi şi puhoaie". Prognoza sfârşitului de săptămână nu este prea veselă : ploaie, lapoviţă şi ninsoare la peste zero grade, care pot conduce la inundaţii.
Alte subiecte în presa zilei. Tot Adevărul : "Magistraţi, parlamentari şi generali în rezervă ţin cu dinţii de pensiile de lux". Beneficiarii pensiilor speciale ameninţă că vor apela la orice metodă pentru a-şi păstra drepturile câştigate la retragerea din activitate.
În acest timp, ministrul muncii, Mihai Şeitan declară pentru Evenimentul Zilei că, după tiparul aplicat pensiilor speciale este necesară şi regândirea celor 200 de tipuri de ajutoare sociale acordate de stat în prezent. Şi nu sunt puţini cei care primesc astfel de ajutoare, sub formă de şomaj, concedii de maternitate sau alte alocaţii - se vorbeşte de 7 milioane de români.
Încheiem cu exerciţiul de aritmetică din prima pagină a ziarului Gândul. Cu 70 la sută din şosele stricate şi trenuri cu întârzieri de mii de minute, cât petrec românii pe drumuri, într-un an? Răspuns : 136 de mii de ani. Felicitările ziarului pentru starea infrastructurii rutiere şi feroviare de la noi merg, fără diferenţe, către toţi cei 8 miniştri de la transporturi de după Revoluţie.