Revista presei centrale, 12 august
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Gândul, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 August 2010, 08:15
"Românii au ajuns să trăiască mai rău ca bulgarii" - titrează Gândul.
Comparaţiile dintre puterea de cumpărare a românilor şi cea a vecinilor nu ne avantajează deloc.
Potrivit uneia dintre cele mai mari baze de date referitoare la costul vieţii, un român are salariul mediu net de 373 de euro, mai mic cu 56 de euro decât cel al unui bulgar.
În plus, multe preţuri sunt la noi mai mari. Cu banii câştigaţi într-o lună, un român îşi poate umple rezervorul de la maşină de 7 ori, în timp ce un bulgar îşi poate face plinul de 8,58 ori, la fel ca un ungur.
Factura la utilităţi, incluzând lumina, apa, gazul şi gunoiul menajer, ne costă până la 20 la sută din salariul mediu net lunar.
În schimb, la unguri factura de plată a utilităţilor echivalează cu 12% din salariul net, iar în Paris ajunge la 7% din salariul mediu net.
"Investiţiile străine directe în economia românescă au scăzut cu 30% în şase luni" - aflăm din România Liberă.
Analiştii economici consideră că scăderea cu aproape o treime a investiţiilor este urmarea încheierii „perioadei banilor ieftini" şi a lipsei de predictibilitate a mediului de afaceri. Şi asta vine după ce, anul trecut, investiţiile străine directe au coborât la jumătate din valoarea înregistrată în 2008.
Despre braşovenii care s-au trezit brusc, ieri, fără bani în contul de la bancă, puteţi citi în Evenimentul Zilei.
Potrivit directorului OPC Braşov, se pare că unul dintre angajaţi şi-ar fi însuşit banii. Acesta a precizat pentru că banca trebuie să le înapoieze banii oamenilor în termen de 15 zile.
Jurnalul Naţional aduce în dezbatere legislaţia prea blândă în cazul accidentelor rutiere.
Din 1989 şi până în prezent şi-au pierdut viaţa în accidente peste 62.000 de oameni în România, dintre care aproape 8.000 au fost copii.
Amenzile nu se mai plătesc, iar conducătorii auto - indiferent dacă se urcă beţi la volan sau dacă depăşesc limita legală de viteză - ştiu că "îşi spală" păcatele în instanţă. Comparativ cu alte state, legile rutiere româneşti sunt blânde, ţinând cont de masacrul de pe şosele.
În Olanda, pentru depăşirea limitei de viteză ţi se confiscă autovehiculul şi plăteşti o amendă de până la 670 de euro; în Germania ţi se suspendă dreptul de a conduce pentru trei luni şi, în plus, te alegi cu o amendă de 425 de euro; în Franţa amenda e 1.500 de euro şi aceeaşi suspendare de trei luni; în Anglia - 2.500 de lire sterline, adică echivalentul a 3.700 de euro, iar în Serbia depăşirea vitezei legale este sancţionată mai nou cu închisoare de la 15 la 60 de zile.
În România ţi se aplică două puncte sancţiune şi o amendă de cel mult 20 de euro.
Şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, a mărturisit că amenzile mici din ţara noastră nu mai sperie pe nimeni şi că cele mai multe nu ajung niciodată să fie plătite.
"Abia din 23 august spunem adio caniculei!" - citim în Adevărul.
În zilele care urmează, ne aşteptăm la o persistenţă a acestor valori mai ridicate de temperatură.
Această persistenţă a căldurii pe parcursul mai multor zile este de fapt "pericolul" la care suntem expuşi.
Corpul uman nu apucă să se mai odihnească. Faţă de alţi ani acum ne pare totul mai greu de suportat deoarece umezeală este crescută, dând senzaţia de "zăpuşeală", de disconfort termic.
Potrivit directorului de Prognoză al Administratiei Naţionale de Meteorologie, Aurora Bell, prezenţa vaporilor de apă are şi un rol pozitiv: temperatură nu creşte excesiv, iar vegetaţia nu se usucă, ceea ce ne fereşte de izbucnirea unor incendii de pădure precum cele care desvastează în prezent Rusia.