Revista presei centrale, 11 noiembrie
Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Gândul şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 11 Noiembrie 2010, 09:14
Ziarele de astăzi scriu, printre altele, despre tratatul cu Siria, despre transporturile de la noi (în care sunt atâtea de făcut, dar nu ne pricepem să atragem fonduri europene) şi despre prostituţia mascată în "onorabile" agenţii de fotomodele.
"Omar Hayssam, miza tratatului România - Siria". Condamnat la 20 de ani de închisoare în dosarul jurnaliştilor români răpiţi la Bagdad, Hayssam va fi adus în ţară - scrie România Liberă - în baza unui tratat de transfer de persoane cu condamnări privative de libertate, semnat de miniştrii de Justiţie din România şi Siria. Hayssam ar putea face dezvăluiri senzaţionale în mai multe cazuri importante.
Jurnalul Naţional : "Statul stă cloşcă pe milioane de euro". Pachete de acţiuni pe care statul le are la aproape 400 de firme sunt ţinute "la sertar". Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (fostul FPS) nu a avut şi nu are interesul să vândă pachetele minoritare de acţiuni pe care le mai deţine, pentru că astfel instituţia ar fi desfiinţată.
Noi şi Europa în Evenimentul Zilei : "Am atras doar 15% din fondurile europene post-aderare". La Transporturi stăm cel mai prost. Acest minister - zice Evenimentul Zilei - trage statisticile în jos, cu o absorbţie de sub două procente din banii alocaţi.
Transpoturi şi în Gândul : după doisprezece ani de lucrări întrerupte şi de termene amânate, autorităţile anunţă că vor finaliza la anul Autostrada Soarelui, de la Bucureşti la Constanţa. Autostrada se opreşte acum la 70 de kilometri de mare, într-un deal, pe la Cernavodă. "O să merg acasă pe Autostradă" - declară ministrul Anca Boagiu pentru Gândul, dar ziarul notează că banii alocaţi pentru autostrăzi anul viitor rămân o necunoscută.
Toată presa scrie astăzi despre dosarul "Sex cu fotomodele", în care apar şi nume de politicieni miliardari (sau invers...). Gândul face un pas mai departe de simpla consemnare a informaţiilor care se cunosc până acum şi se întreabă : cine sunt fotomodelele, ce se ascunde în spatele agenţiilor de modele? Oamenii din sistem, care ştiu ce vorbesc, zic că la noi există mii de astfel de agenţii, multe dintre ele bordeluri abia mascate. Fetele sunt luate din provincie, din familii sărace sau dezbinate sau şi una şi alta, şi aduse la Bucureşti cu promisiunea că vor fi făcute fotomodele. Ele aleg, de fapt, între sărăcie şi prostituţie.
Încheiem cu Adevărul care publică astăzi un omagiu lui Corneliu Coposu. "Ultima instanţă morală a românilor" sau "unul dintre părinţii democraţiei" - cum este numit cu deplin temei fruntaşul ţărănist - se stingea din viaţă exact cu 15 ani în urmă, la 11 noiembrie 1995.