Revista editorialelor, 24 decembrie
Articole din Gândul, Adevărul şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Decembrie 2010, 15:27
Protestul extrem al bărbatului care s-a aruncat joi de la balconul Parlamentului, gândurile de la sfârşit de an şi apropierea Crăciunului sunt subiecte pentru jurnaliştii de opinie ai ziarelor de azi.
Cristian Tudor Popescu îşi începe editorialul din Gândul amintindu-ne de Liviu Babeş, tânărul care, în 1989, şi-a dat foc pe pârtia de la Poiana Braşov în semn de protest faţă de regimul ceauşist.
Suprapune drama acelui om peste cea a electricianului de la TVR, care s-a aruncat de la balconul Parlamentului. După ce aminteşte că 60 la sută dintre români consideră în prezent că "era mai bine pe vremea lui Ceauşescu", Cristian Tudor Popescu scrie:
"Sacrificiul lui Adrian Sobaru va marca populaţia ţării noastre tot atât cât sacrificarea porcului de Crăciun. Dl. Boc va dormi liniştit la noapte. Şi va veni o vreme când cetăţenii care acum îi vor pe Băsescu, pe Boc şi pe Udrea la puşcărie or să declare cu nostalgie, în proporţie de peste 60%, că era mai bine pe vremea lui Băsescu."
Tudor Căli Zarojanu încearcă, în Adevărul, un fel de bilanţ al anului care se va încheia în câteva zile.
"A fost un an greu şi parcă mai lung ca oricare. Totul s-a petrecut aiurea, în afara oricărei logici şi a oricărui orizont cât de cât previzibil. E anul în care am fost ameninţaţi cu gaura neagră şi ni s-a spus că trebuie să redefinim viaţa însăşi. Anul în care Haiti a fost devastat de un cutremur, un milionar din Austria a renunţat la întreaga avere pentru a putea trăi fericit, la Moscova teroriştii au lovit din nou metroul, elita poloneză a fost decapitată pentru a doua oară în apropiere de Katyn, iar un vulcan cu nume imposibil a aruncat în aer transporturile aeriene. Într-un spital românesc, nou-născuţi prematuri au ars de vii sub ochii unui mare număr de oameni, în presă a reînviat moda stenogramelor. Şi, cu voia dvs., ultima pe listă, criza mondială a continuat să facă ravagii, inclusiv pe la noi, în toate felurile posibile."
În final, jurnalistul ne îndeamnă însă să uităm de toate acestea şi să ne bucurăm că vine Moş Crăciun.
"Crăciunul şi creştinismul se află sub asediu în toată lumea, în Occident şi în lumea necreştină. Dar acesta nu este un motiv să nu ne bucurăm de Sărbătoarea Naşterii Domnului. Dimpotrivă. Există Speranţă. Când mergeţi la biserică, gândiţi-vă la oamenii care îşi riscă viaţa când îşi fac cruce. Crăciun Fericit!" - ne urează Cristian Câmpeanu din România Liberă.