Revista editorialelor, 22 martie
Editoriale din Evenimentul Zilei, România liberă şi Gândul.
Articol de Costi Dumăscu, 22 Martie 2010, 08:31
Efectele în politica şi justiţia de la noi ale stenogramelor de la DNA în "cazul Cătălin Voicu" sunt analizate şi astăzi, pe larg, de editorialiştii ziarelor centrale.
Despre sistemul mafiot din România ştiam destule lucruri - scrie Silviu Sergiu în Evenimentul Zilei. Ştiam că a acaparat scena politică, justiţia şi mediul de afaceri, ştiam cât de rapace este în cucerirea de noi zone de influenţă sau cât de avid după resurse financiare. Şi pentru că, în convorbirile lui Voicu, numele apar printre rânduri, iar detalii consistente despre faptele personajelor nu sunt oferite, Silviu Sergiu are mai multe întrebări, toate la tema "Cui îi dă frisoane dosarul Voicu?". Jurnalistul are, punct cu punct, întrebări pentru colegi de partid ai lui Voicu - Geoană, Mitrea, Vanghelie şi Hrebengiuc - dar şi pentru oameni din alte tabere politice, precum Orban, Johannis sau Oprea.
Redactorul şef de la România Liberă, Dan Cristian Turturică este optimist şi crede că acest caz Voicu este un "sfârşit de epocă". Profunzimea complicităţilor dintre membrii reţelei Voicu anunţă o investigaţie de răsunet, din care nu am văzut deocamdată decât vârful aisbergului. Dacă DNA şi SRI, care par să fi ieşit din cercul de influenţă al mafiei din justiţie, vor merge până la capăt cu ea, vom asista la un cutremur de proporţii, ce va zgâlţâi din temelii nu doar Înalta Curte, nu doar justiţia, ci întregul stabiliment politico-mafiot.
Într-un alt text, în Gândul de această dată, dezgustat de "stenogramele Voicu de la DNA", Cristian Tudor Popescu afirmă că nu mai este vorba doar despre disoluţia autorităţii de stat în România (aşa cum avertiza în urmă cu mai bine de 10 ani) ci de faptul că statul român a încetat să mai existe. În spatele uniformei de poliţist, a robei de judecător, în spatele cravatei de senator se află... neantul păros, tumoarea cu mustaţă. Cine sunt vinovaţi pentru asta? - întreabă jurnalistul. Politicienii, parlamentarii, partidele, generalii, poliţiştii, judecătorii, mafioţii? Da, dar cum e posibil ca România să capete chipul hidos din "stenogramele Voicu"? Nu pot să nu leg răspunsul - încheie Cristian Tudor Popescu - de priveliştea românilor luptând ca la Rovine, Călugăreni şi Mărăşeşti pentru o bormaşină de 15 lei şi o găletuşă cu var lavabil. Văd aievea hoarde de cetăţeni necorupţi dând găuri şi văruind tot ce întâlnesc în cale.