Revista editorialelor, 11 martie
Editoriale din Evenimentul Zilei, România liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Martie 2010, 07:45
Astăzi se împlinesc 20 de ani de când a fost lansată public Proclamaţia de la Timişoara, primul document programatic care propunea, în 13 puncte, direcţiile majore de reformare a ţării, după căderea regimului comunist.
Celebrul Punct 8 al Proclamaţiei propunea şi o lege, care "să interzică, pentru primele trei legislaturi consecutive, dreptul la candidatură, pe orice listă, al foştilor activişti comunişti şi al foştilor ofiţeri de Securitate".
"Unde aţi fost în ultimii 20 de ani?" - este titlul editorialului semnat Vlad Stoicescu în Evenimentul Zilei.
"S-au aşezat două decenii peste 11 martie 1990 şi al său celebru şi inutil Punct 8 de la Timişoara. Ne vom imagina (pentru a câta oară?) ce frumos ar fi arătat România lustrată, scăpată de vechii ciocoi, de activişti şi de securişti.
"Dar, secretarii de partid s-au transformat în primari cu aspiraţii democratice? – Noi am vrut să schimbăm lucrurile, dar nu s-a putut.
"Foştii securişti au privatizat România? – Da, dar noi n-am ştiut că în spatele scenei ei trag toate sforile. Schimbarea s-a produs doar pentru că trebuia să se producă.
"Eşalonul unu s-a ridicat de pe scaun, iar în locul lui s-a aşezat eşalonul doi. Democraţia socialistă s-a dat de trei ori peste cap şi a revenit în hainele democraţiei originale.
"Toţi şi fiecare în parte suntem responsabili pentru îngroparea României din imaginaţia noastră. Astăzi, după Punctul 8 nu se mai pot scrie decât... puncte de suspensie".
"Ce-ar fi fost dacă i-am fi lustat pe toţi în 1990?", se întreabă şi Sabina Fati în România liberă.
"Dacă ar fi avut o lege a lustraţiei, România nu ar mai fi fost împărţită între foştii ofiţeri de Securitate, deveniţi peste noapte afacerişti veroşi.
"Dacă România ar fi avut o lege a lustraţiei, capitalismul autohton n-ar fi rămas de cumetrie, iar politica românească n-ar mai fi fost făcuta doar pe baza intereselor de gaşcă.
"Dacă ar fi avut o lege a lustraţiei, statul pe loc n-ar mai fi fost în România o tactică permanentă.
"Dacă ar fi avut o lege a lustraţiei, România s-ar fi putut schimba mai repede şi mai cu folos, şoselele precare ar fi fost înlocuite cu autostrăzi, cea mai bună infrastructură de cale ferată din Europa Centrală n-ar fi fost pusă pe butuci, salariul mediu ar fi fost ca în Cehia sau Polonia – între 800 şi 1.000 de euro –, mediile de informare n-ar fi fost la îndemâna mogulilor.
"România a pierdut startul din cauza ca parlamentarii n-au vrut niciodată să accepte lustraţia, preferând să privatizeze Securitatea în locul economiei", susţine Sabina Fati.
O privire critică aruncă, din Jurnalul Naţional, asupra României de azi şi Victor Ciutacu, supărat pe ineficienţa guvernării actuale.
"România-i o ţară pur şi simplu necondusă administrativ, dar prădată cu aplicaţie. România-i o ţară care nu prea mai produce nimic, importă orbeşte şi se împrumută din străinătate ca să plătească salarii de bugetari şi pensii.
"România-i o ţară unde, în ultima vreme, jaful armat a devenit obişnuinţă a jurnalelor de ştiri şi tinde să ajungă poziţie în codul ocupaţiilor profesionale.
"România-i o ţară care, la 20 de ani de la Revoluţia anticomunistă, se (men)ţine tăcută pe bază de procurori şi ascultări de telefoane.
"România-i o ţară fără străzi care a cheltuit zeci de miliarde de euro ca să nu le aibă. România-i o ţară surprinsă an de an că ninge iarna, soarele arde vara şi după ploaie ies râurile din matcă", scrie Victor Ciutacu.