Revista editorialelor, 10 martie
Editoriale din Gândul, România Liberă şi Adevărul.
10 Martie 2010, 07:43
În EVENIMENTUL ZILEI, Horia Ghibuţiu scrie "Imaginea de afară se strică din ţară". Priviţi de ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene, românii nu arată prea bine. Şi atunci ce e de făcut? Înainte de a ne indigna pentru faptul că nişte români sunt blamaţi în străinătate, hai să ne uităm un pic la ştirile interne de la ora cinci. Bancomate furate, mame bătute de fiice pe 8 Martie, profesori altoiţi de elevi, oameni care-şi dau sângele pentru un loc de parcare... E un peisaj atât de încărcat încât atunci când plecăm, riscăm să ni se facă dor de ţară şi să ne amintim doar de violenţa ei!
Eliade Bălan scrie în ROMÂNIA LIBERĂ despre "Corupţia, dragostea mea". Cine mai are timp să se ocupe de corupţie şi de corupţi într-o perioadă când liderii partidelor se luptă între ei pentru consolidarea puterii în formaţiunile pe care le conduc? Pe cine de la putere sau din opoziţie deranjează faptul că România este percepută şi astăzi în plan internaţional ca o ţară cu probleme de corupţie? Credeţi că fruntaşii PDL nu mai pot dormi noaptea de grija primarului Solomon, reţinut pentru acuzaţii de mită, sau ca noua conducere PSD va băga capul în pamânt de ruşine că procurorii cer arestarea senatorului Voicu pentru că ar fi încalcat legea? Pentru toate întrebările există un singur răspuns: NU.
În ADEVĂRUL, Ion M. Ioniţă se întreabă "Cât valorează capul lui Geoană? În mod ciudat, domnul Geoană a devenit acum, după ce a pierdut şefia PSD, un subiect de mult mai mare interes decât era înainte de congresul social-democraţilor. Este posibil ca scandalul să fi izbucnit doar pentru a oferi o nouă temă pe agenda publică. Guvernarea începe să facă faţă tot mai greu situaţiei economice şi sociale. Miliardele de la FMI doar au calmat o situaţie de criză în finanţele statului, dar soluţiile de fond nu au venit. Şi atunci, ce e de făcut? Capul lui Geoană poate fi de folos la ceva!
Iar în GÂNDUL, Adrian Cercelescu comentează un "Ordin de la Oprescu: nu mai guiţă nimeni!". Cel mai mare sat din România, ca populaţie şi număr de uliţe neasfaltate, e gata să cadă victimă unei grave discriminări. Primarul acestei aşezări, dl. Sorin Oprescu, doreşte să interzică populaţiei dreptul strămoşesc de a mai creşte în bătătură animale, mai puţin cele de companie. Să se dea legea, dar cu două amendamente. Unu. Să se scoată expresia "pe teritoriul Municipiului Bucureşti" şi să se pună în loc "în zonele în care Bucureştiul pare municipiu". Şi al doilea - să elimine excepţia foarte ambiguă referitoare la animalele de companie. Păi, care animal oferă în gospodăria omului o companie mai plăcută decât doi-trei porci la 120 de kile?, întreabă Adrian Cercelescu.