Revigorarea activităţii de transplant
În România s-au realizat, în acest an, şase transplanturi de cord, trei de plămân, 48 de ficat şi peste 100 de rinichi.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Noiembrie 2019, 08:02
În România s-au realizat, în acest an, şase transplanturi de cord, trei de plămân, 48 de ficat şi peste 100 de rinichi, a declarat, marţi, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Zamfir, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
La eveniment a fost prezent şi ministrul sănătăţii, Victor Costache, care a precizat că una dintre priorităţile mandatului său este revigorarea activităţii de transplant în ţara noastră.
Nicoleta Stoian vine cu mai multe informaţii: "Potrivit directorului Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Zamfir, 65 de pacienţi, din peste 200 identificaţi în moarte cerebrală, au devenit donatori, rata de refuz fiind de 22 la sută.
El a precizat că există o preocupare cu privire la promovarea Registrului donatorilor în viaţă, în care să se poate înscrie oricine îşi dă acordul să devină donator, în situaţia în care ar intra în moarte cerebrală.
Pentru a face lucrurile cât mai transparente şi pentru protejarea datelor, serverele Registrului Naţional de Transplant vor fi mutate la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, a mai anunţat Radu Zamfir: "Avem în acest Registru Naţional de Transplant înscrişi pacienţii care primesc un transplant şi avem pacienţii care primesc un transplant de la un donator în viaţă.
Intenţionăm să înscriem în acest registru şi pacienţii care sunt donatori, tocmai pentru a avea o trasabilitate electronică de la donator până la receptor.
În momentul ăsta, există această trasabilitate, dar pe suport de hârtie."
La rândul său, ministrul sănătăţii, Victor Costache, a spus că îşi doreşte ca activitatea de transplant din România să se dezvolte şi mai mult, astfel încât să ajungă la un nivel european: "Mi-a părut foarte rău să aud că foarte mulţi coordonatori din transplant profesionişti foarte buni, au abandonat această activitate, deci trebuie să recâştigăm încrederea lor şi să ni-i aducem alături.
Sunt foarte multe lucruri de organizat şi vă asigur că va fi o prioritate, fără ca aceste cuvinte să fie nişte cuvinte goale."
Ministrul sănătaţii a adăugat că trebuie făcute centre de prelevare de organe în toate structurile mari care pot să realizeze acest lucru în condiţii de securitate."