Revelionul pe stil vechi
Peste 1.400 de etnici sârbi de naţionalitate română din judeţul Arad vor sărbători în această seară Anul Nou, Revelionul.
Articol de Ioan Suciu, 13 Ianuarie 2012, 16:41
Peste 1.400 de etnici sârbi de naţionalitate română din judeţul Arad vor sărbători în această seară Anul Nou, Revelionul.
O bună parte dintre aceştia vor aştepta Noul An la un restaurant din Arad unde vor sărbători tradiţionalul Revelion sârbesc.
Dansurile specifice, Hora mare şi mică, sarmalele, fripturile unse cu vin şi ţuica vor fi ingredientele de bază pentru această seară.
Meniul tradiţional al mesei de Revelion constă din peşte pe salată cu maioneză, pateu de gâscă, ficat în aspic, şuncă fiartă cu hrean, prăjitura tradiţională în care se mai pun bănuţi.
Simion Jarco, preşedintele Uniunii Sârbilor din Arad, sărbătoreşte Revelionul sârbesc de 30 de ani împreună cu prietenii săi sârbi din Arad.
Acesta mai spune că cea mai nepopulară invenţie din ultimii 20 de ani sunt paharele de plastic ştiut fiind faptul că sârbii la sărbătoare sparg pahare şi farfurii.
La miezul nopţii în seara de Revelion, sârbii îşi urează fiecăruia ''Srecna nova godina!'', care înseamnă ''La mulţi ani cu fericire!' şi se sărută de trei ori ceea ce simbolizează sfânta treime.
Primul oaspete bărbat ce intră în casa unui sârb de Anul Nou trebuie să i se indeplinească o dorinţă de către gazdă mai spune Simion Jarco.
Sâmbătă sârbii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile.
Cu ocazia acestei zile, după participarea la Liturghie, se consumă tradiţionalele pogăcele făcute special pentru Sfântul zilei, din grâu şi fără jumări, denumite ''vasilici''.