Reuniunea miniştrilor apărării din ţările NATO
Miniştrii apărării din ţările NATO şi-au încheiat la Bruxelles reuniunea de toamnă, la care au fost concretizate promisiunile de întărire a flacului estic al Alianţei.
Articol de Florin Lepădatu, 28 Octombrie 2016, 07:24
Miniştrii apărării din ţările NATO şi-au încheiat la Bruxelles reuniunea de toamnă, la care au fost concretizate promisiunile de întărire a flacului estic al Alianţei.
Au fost detaliate contribuţiile concrete pentru cele patru batalioane ce vor fi desfăşurate anul viitor în ţările baltice şi în Polonia, dar şi pentru brigada multinaţională condusă de România, precum şi întărirea prezenţei aeriene şi navale ale aliaţilor în Marea Neagră.
NATO a mai decis să-şi continue operaţiunile din Marea Egee şi din Marea Mediterană pentru contolul migraţiei şi combaterea traficului de fiinţe umane.
Potrivit redactorului RRA, Luminiţa Apostol, cele două zile de discuţii ale miniştrilor aliaţi ai apărării şi rezutatele la care au ajuns l-au făcut pe secretarul general Jens Stoltenberg să constate că ţările NATO sunt la fel de unite ca întotdeauna şi că acţionează ca una singură, fie că este vorba despre îmbunătăţirea capacităţilor de descurajare şi apărare ale aliaţilor, fie despre colaborarea cu UE în controlul imigraţiei şi al traficului cu inigranţi.
Totodată, Jens Stoltenberg s-a declarat mulţumit de contribuţiile anunţate de ţările aliate la constituirea celor patru batalioane din ţările baltice şi din Polonia, dar şi pentru întârirea prezenţei aliate la Marea Neagră. 13 ţări şi-au anunţat participarea la batalioanele de 1.000 de militari fiecare, ce vor fi înfiinţate în prima parte a anului viitor în estul Alianţei şi vor fi conduse de Statele Unite, Canada, Germania şi Marea Britanie. România se află printre cele 13 ţări şi va contribui la batalionul condus de Statele Unite în Polonia.
Pentru zona Mării Negre, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că s-a decis consolidarea prezenţei NATO în regiune cu o brigadă multinaţională condusă de România şi cu o componentă aeriană şi una navală. Ministrul britanic al apărării Michael Fallon anunţase că de anul viitor avioane de luptă britanice vor patrula deasupra Mării Negre, în timp ce alte ţări - Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia şi Statele Unite - şi-au anunţat participarea pentru întărirea prezenţei terestre- navale şi aeriene a NATO la Marea Neagră.