Reuniune la nivel înalt, România-Serbia-Bulgaria-Grecia, la Belgrad
O reuniune la nivel înalt, în format cvadrilateral, România-Serbia-Bulgaria-Grecia, se desfăşoară la Belgrad.
Articol de Radiojurnal, 22 Decembrie 2018, 14:31
O reuniune la nivel înalt, în format cvadrilateral, România-Serbia-Bulgaria-Grecia, se desfăşoară la Belgrad, cu participarea premierului Viorica Dăncilă.
Cei patru premieri au discutat despre cooperarea în domeniul energetic, infrastructură, turism şi sport. În acest cadru, şefa executivului român a prezentat priorităţile României la preşedinţia Consiliul Uniunii Europene, cu accent pe politica de coeziune.
Viorica Dăncilă: Pe timpul preşedinţiei pe care o va deţine România, începând cu 1 ianuarie 2019, trebuie să răspundem la numeroase provocări, poate provocări unice pe care le-a avut UE până în prezent, şi am toată convingerea că împreună vom putea creiona un viitor apropiat de cetăţeni, un viitor pliat pe realitatea existentă în statele membre pentru UE.
Declaraţii ale premierului Viorica Dăncilă la reuniunea la nivel înalt în format cvadrilateral, România-Serbia-Bulgaria-Grecia,
din Belgrad
Viorica Dăncilă: "Bună ziua. Vreau să încep prin a-i mulţumi domnului preşedinte Vucic pentru primirea călduroasă, pentru ospitalitatea specifă poporului sârb.
Îmi face o plăcere deosebită să fiu astăzi aici, la dumneavoastră, să avem cea de-a şasea reuniune în format cvadrilateral, o reuniune importantă pentru noi.
În cadrul discuţiilor pe care le-am avut am abordat două aspecte. Primul aspect s-a referit la cooperarea dintre ţările noastre, atât în ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, economică şi comercială, cooperarea în acest format cvadrilateral. Am abordat subiecte legate de domeniul energetic, de domeniul infrastructurii, de domeniul turismului, dar şi de domeniul sportului, aşa cum a spus domnul preşedinte Vucic. Ne dorim o conectare cât mai bună între ţările noastre, ne dorim o cooperare foarte bună în regiune, ne dorim o cooperare mult îmbunătăţită între ţările noastre.
Am discutat cu domnul preşedinte Vucic despre cooperarea dintre România şi Serbia, despre infrastructura care să lege cele două ţări, despre un forum economic care efectiv să ajute oameni de afaceri din România să investeasc în Serbia şi invers, de o cooperare în domeniul turistic.
Am vorbit cu domnul prim-ministru Boiko Borisov despre o reuniune a celor două guverne, un G2G, între România şi Bulgaria, tocmai pentru a pune în aplicare multe din proiectele pe care astăzi le-am discutat. Ne-am referit la poduri peste Dunăre, ne-am referit la Dunăre ca un fluviu navigabil, la a face toate demersurile în acest sens, pentru că, aşa cum ştiţi, în acest moment România deţine preşedinţia SUERD, dar şi are pe agenda europeană strategia Dunării ca un obiect important al preşedinţiei noastre.
Am discutat cu domnul prim-ministru Tsipras despre cooperarea dintre România şi Grecia, despre o vizită a domnului prim-ministru însoţit de miniştrii în România tocmai pentru a dezvolta cooperarea pe acele domenii în care nu avem o cooperare foarte bună sau unde avem o cooperare, dar este loc de mai bine şi poate fi îmbunătăţită.
Un al doilea aspect pe care l-am abordat în cadrul discuţiilor de astăzi s-a referit la preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România, începând cu 1 ianuarie 2019. Există un interes deosebit de cooperare legat de acest aspect, de aceea am făcut o trecere în revistă a subiectelor comune pe care le avem pe agenda europeană şi pe care atât România, cât şi Bulgaria le vor susţine ca state membre, dar şi cum putem impulsiona procesul de extindere, cum vom putea susţine acest lucru, cum vom susţine Balcanii de Vest, având în vedere că România va continua să aibă ca şi prioritate, după Bulgaria şi Austria, Balcanii de Vest.
În acest sens, un accent deosebit l-am pus pe politica de coeziune, o politică foarte importantă pentru România, pentru Bulgaria şi Grecia, dar şi pentru politica de migraţie, politica de azil, politica de apărare şi, nu în ultimul rând, cadrul financiar multianual, care este o prioritate pentru noi, este o prioritate pentru toate statele membre pentru că de modul de abordare pe care o vom avea referitor la acest lucru putem vorbi de celelalte politici importante la nivel european, atât de politicile tradiţionale, politica de coeziune, politica agricolă comună, dar şi noile politici: migraţie, terorism, politică de apărare.
Nu în ultimul rând, am abordat probleme care ţin de extindere şi i-am subliniat domnului preşedintele Vucic, că România susţine drumul european al Serbiei. I-am propus domnului preşedinte o vizită la Bucureşti pe timpul preşedinţiei deţinute de către România tocmai pentru a face cunoscuţi paşi importanţi pe care Serbia îi are în ceea ce priveşte parcursul european, pentru a face cunoscută dorinţa Serbiei de a închide capitolele de negociere deschise şi vreau să vă felicit, domnule preşedinte, pentru deschiderea capitelelor 17 şi 18, dar în acelaşi timp credem că trebuie să ne implicăm toţi în a susţine Serbia şi personal sau cu toată susţinerea tehnică în ceea ce priveşte deschiderea unor noi capitole de negociere sau închiderea acelor deschise. Avem toată deschiderea de a susţine Serbia şi vrem ca aceşti paşi importanţi pe care îi face Serbia să-i facem cunoscuţi şi la Bruxelles, şi la Bucureşti, astfel încât toate statele membre să cunoască acest lucru şi să continuăm susţinerea pentru Balcanii de Vest, să continuăm susţinerea politicii de extindere care pentru noi reprezintă o prioritate şi care este foarte importantă.
Pe timpul preşedinţiei pe care o va deţine România începând cu 1 ianuarie 2019 trebuie să răspundem la numeroase provocări, poate provocări unice pe care le-a avut UE până în prezent, mă refer la Brexit, la viitorul UE post-Brexit şi important va fi summitul de la Sibiu, de pe 9 mai 2019 şi am toată convingerea că împreună vom putea creiona un viitor apropiat de cetăţeni, un viitor pliat pe realitatea existentă în statele membre pentru UE şi, în acelaşi timp, pe timpul preşedinţiei statele care vor să adere la UE, statele din Balcanii de Vest care fac paşi importanţi în acest sens, să fie evaluate pe baza meritelor proprii şi să facă progrese în timpul preşedinţiei rotative deţinute de către România.
Încă odată vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte Vucic, pentru abordarea avută pentru primirea călduroasă. Vreau să le mulţumesc colegilor mei Boiko şi Alexis pentru dialogul constructiv, care cu siguranţă se va reflecta în proiecte foarte importante pentru regiune, pentru ţările noastre. Vă mulţumesc."