Retrospectivă 2013: Numirile de şefi ai procurorilor
Numirile în cele mai importante funcţii din parchete au generat neînţelegeri între conducătorii instituţiilor implicate în proces.
Articol de Mădălina Verman, 26 Decembrie 2013, 15:51
Numirea noilor procurori-şefi a fost unul din principalele elemente care a marcat evoluţia justiţiei în acest an, având în vedere că era vorba despre funcţiile de procuror general al României, de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Potrivit legii, numirile pentru ocuparea celor trei funcţii de conducere sunt făcute de către preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, dar cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Numirile în cele mai importante funcţii din parchete au generat neînţelegeri între conducătorii instituţiilor implicate în proces, atât în ceea ce priveşte procedura de desemnare, cât şi în privinţa persoanelor nominalizate.
Opoziţia preşedintelui
Anul a debutat cu respingerea persoanelor nominalizate de către ministrul justiţiei de atunci, Mona Pivniceru.
Preşedintele Traian Băsescu nu a fost de acord cu numirea lui Tiberiu Niţu ca procuror general şi a lui Ioan Irimie la şefia DNA din cauza "lipsei de transparenţă a procesului de selecţie".
Ulterior, şefului statului a propus ca şefii parchetelor să fie selectaţi de Consiliul Superior al Magistraturii, însă ministrul Pivniceru a replicat că procedurile nu pot fi inversate.
În următoarele luni, discuţiile dintre CSM, Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie au vizat alegerea uneia din cele două variante rămase în dezbatere, respectiv: fie o nouă procedură de selecţie, fie nominalizări directe.
Situaţia a fost deblocată în timpul perioadei de interimat ca ministru al justiţiei a premierului Victor Ponta.
El a făcut propuneri directe, fără selecţie, după ce a ajuns la o soluţie comună în discuţiile cu şeful statului şi cu reprezentanţii CSM.
Propunerile erau: Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general, Laura Codruţa Kövesi, şef la DNA şi Alina Bica, şef la DIICOT.
La începutul lunii mai, după susţinerea interviurilor, cei trei au primit aviz pozitiv din partea CSM, iar câteva zile mai târziu, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de numire a lor în funcţie.