Retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică
România începe procedurile de retragere din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi din Banca Internaţională de Investiţii
Articol de Andrei Şerban, 25 Mai 2022, 07:41
România începe miercuri procedurile de retragere din două organisme financiare internaţionale susţinute de Rusia.
Subiectul este pe agenda şedinţei de guvern, unde urmează să fie aprobat un act normativ în baza căruia va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi din Banca Internaţională de Investiţii.
Ambele bănci au fost constituite prin convenţii internaţionale la Moscova. Detalii despre agenda executivului, în cea de-a doua şedinţă a săptămânii, are Andrei Şerban.
Reporter: Guvernul vrea să adopte două proiecte de legi, pe care apoi să le trimită Parlamentului spre dezbatere și adoptare prin care să retragă România din Banca Internațională de Cooperare Economică și Banca Internațională de Investiții, care s-au constituit la Moscova în 1963 și 1970.
Ţara noastră face parte și astăzi din structura acestor două bănci, iar din Banca Internațională de Cooperare Economică se vor mai retrage Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria.
Guvernul mai vrea să aprobe și strategia națională privind siguranța rutieră, pentru perioada 2022-2030.
Vor fi înființate funcțiile de purtător de cuvânt, experți în comunicare cu presa și societatea civilă, se va introduce un mecanism de clasificare a tronsoanelor rutiere din punct de vedere al gradului de risc în conformitate cu directivele europene și se va operaționaliza un sistem automat de detecție și constatare a abaterilor pentru creșterea siguranţei rutiere.
Pe agenda şedinţei mai figurează și un proiect de hotărâre privind acordarea de către România a unui ajutor umanitar gratuit pentru Republica Moldova, în vederea asigurării unei bune funcționări a sistemului energetic care constă în motorină, benzină și păcură în valoare de aproximativ 19 milioane de lei.
Şi Ucrainei guvernul îi va acorda tot un ajutor umanitar gratuit, în produse alimentare, produse de strictă necesitate, precum și benzină și motorină în valoare de aproximativ 10 milioane de lei. În ambele cazuri, țara noastră va asigura și transportul ajutoarelor umanitare.