Reţetele electronice, date în folosinţă de luni
Medicii de familie spun că nu au primit încă aplicaţia pentru a se putea conecta la soft-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar vor vedea cum merg lucrurile din 2 iulie.
29 Iunie 2012, 20:18
Începând de luni vor fi introduse reţetele electronice pentru prescrierea medicamentelor.
Medicii vor prescrie medicamentele pe reţetă electronică, dar şi clasic, iar de la 1 ianuarie prescrierea se va face numai în format electronic.
Medicul-şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marius Filip, a explicat acare sunt avantajele prescrierii şi eliberării medicamentelor pe reţeta electronică.
"Noul sistem oferă posibilitatea de eliberare fracţionată a medicamentelor de pe o reţetă, accesul mai rapid şi corect al pacientului la medicaţia necesară, dar şi obiectivă monitorizare a cheltuielilor din sistem, pentru medicamentele compensate.
În acest proiect, se urmăreşte direct îmbunătăţirea calităţii actului medical de prescripţie, dar şi creşterea încrederii pacientului în sistemul de sănătate. Noul sistem va oferi predictibilitatea consumului şi va pune la dispoziţia decidenţilor informaţii indispensabile unui management performat", a explicat Marius Filip.
Medicul Marius Filip a atras atenţia că formularul de reţete nu trebuie îndoit sau mototolit în zona codului de bare, pentru a putea fi citit în farmacie.
Dacă reţeta a fost eliberată în regim offline, introducerea şi validarea ei se va face la farmacie, ne-a transmis reporterul Radio România, Adriana Turea.
După ce primeşte copia reţetei electronice de la medic, pacientul va merge la farmacie, de unde poate ridica medicamentele numai pe baza reţetei şi a actului de identitate şi numai în judeţul în care medicul său are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Aplicaţia nu a ajuns la medicii de familie
Medicii de familie spun că nu au primit încă aplicaţia pentru a se putea conecta la soft-ul casei, dar vor vedea cum merg lucrurile din 2 iulie.
Marius Filip a precizat că până la 1 octombrie reţeta va fi preluată din sistem de către farmacişti.
Tot până la această dată, medicii ar trebui să-şi doteze cabinetele cu sistemul informatic necesar prescrierii reţeţei electronice.
Potrivit estimărilor CNAS, în prima lună de la introducere, aproximativ 10% din reţetele prescrise vor fi în noul sistem, urmând ca în două- trei luni să se ajungă la aproximativ 40-50%.
Marius Filip le-a cerut medicilor să utilizeze această nouă prescriere pentru a identifica şi eventualele disfuncţionalităţi şi astfel să fie remediate.
Companiile care asigură partea tehnică susţin că nu vor exista niciun fel de probleme în sistem.