Restructurarea Oltchim, "fără disponibilizări"
Administratorii judiciari de la Oltchim susţin că în 60 de zile trebuie elaborat un plan de organizare, dar nu vor fi făcute disponibilizări în viitorul apropiat.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 31 Ianuarie 2013, 19:13
La Râmnicu Vâlcea, administratorul judiciar al Combinatului Oltchim, care se află în insolvenţă, a prezentat conducerii şi sindicatelor situaţia actuală.
În 60 de zile trebuie elaborat un plan de organizare, care să ducă la reluarea activităţii.
Măsurile ce vor fi luate nu presupun în viitorul apropiat disponibilizări, dă asigurări administratorul judiciar.
Pe fondul acestor discuţii, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a anunţat că, începând de vineri, ar putea întrerupe furnizarea energiei electrice către Oltchim, din cauza datoriilor.
Cu datorii de 990 miliarde lei vechi pentru cărbune şi 840 pentru energia livrată către Oltchim, principalul furnizor de agent termic din Râmnicu Vâlcea, SC CET Govora SA, refuză să mai livreze energie către combinat şi acest lucru întrucât societatea, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea, a cumpărat energie de la Complexul Energetic Oltenia pentru a asigura funcţionarea instalaţiilor de la Oltchim începând cu toamna anului trecut.
"Noi suntem într-o situaţie extraordinar de grea, ne-am făcut calculele foarte bine, băgăm CET-ul în faliment dacă mai livrăm energie electrică. Dacă vorbim de energia electrică livrată, în momentul actual ea se ridică la 397 de miliarde de lei.
"Sindicaliştii de la CET vor să iasă în grevă. Soluţia trebuie să o găsească ministerul economiei", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.
Vineri se vor purta noi discuţii
Soluţie ce va fi dezbătută vineri, în cadrul întâlnirii programată la Bucureşti, cu toţi factorii implicaţi în problema Oltchim.
Până la luarea unei decizii în acest sens, cei doi administratori judiciari au dat asigurări joi, la Râmnicu Vâlcea, că vor salva combinatul.
"Intenţia noastră este să evităm pe cât posibil un colaps al acestei societăţi, noi credem în ideea de salvare a acestui combinat. Insolvenţa care începe astăzi necesită nişte măsuri urgente", a spus Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari.
Pe de altă parte, administratorii judiciari susţin că în perioada imediat următoare vor urma negocieri cu băncile.
În momentul de faţă, susţin aceştia, există mari probleme din cauza lipsei lichidităţilor.
"Sunt creditori importanţi cu care o să trebuiască să negociem. Astăzi s-au deschis cărţile, să spun aşa, şi am constatat că avem probleme majore de lichidităţi, câteva sute de mii de euro.
"Ca să ajungem la un nivel de producţie care să echilibreze cheltuielile este din nou greu, pentru că pornim cu un istoric care nu ne avantajează", a declarat Nicolae Bălan, administrator judiciar.
Cu aceste gânduri, cei doi administratori judiciari, o parte dintre sindicalişti, reprezentanţi din conducerea combinatului, dar şi oficialităţi ale Vâlcei se vor prezenta vineri, la Bucureşti, pentru primele discuţii de la declanşarea insolvenţei, cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul Varujan Vosganian.
Întrunirea va viza planul de măsuri ce trebuie adoptate urgent pentru salvarea Oltchimului.