Reșița: Vinerea neagră a libertății presei
20 de jurnalişti din presa reşiţeană au depus pixurile pe treptele Tribunalului Caraş-Severin.
Articol de Mario Balint, 29 Aprilie 2016, 12:48
Aproape 20 de jurnalişti din presa reşiţeană, dar şi reprezentanţi ai mediului universitar, au protestat astăzi, în faţa Tribunalului Judeţean Caraş-Severin, împotriva hotărîrii instanţei de condamnare a două jurnaliste de la publicaţia on-line EXPRESS DE BANAT la plata sumei de 15.000 de lei despăgubiri pentru că l-au numit „directoraș” pe șeful AJOFM Caraș-Severin și au arătat că acesta nu-și mai vede lungul nasului.
Judecătoarele Simona Beg şi Corina Aldea au hotărît că un jurnalist își dovedește reaua-credință dacă sună un șef de instituție publică să-i ceară un punct de vedere legat de un subiect de interes public și au catalogat cuvinte precum „directoraș” sau „suspect” ca fiind denigratoare și de rea-credință.
Directorului AJOFM i-a fost publicat dreptul la replică.
Despre una din cele două judecătoare, EXPRESS DE BANAT scrisese anterior că a fost sancționată disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii în sensul diminuării indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20 la sută pe o perioadă de șase luni, pentru „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.
Despre cealaltă, publicaţia menţionează că numele acesteia apare într-un dosar DIICOT legat de ruinarea unui important om de afaceri din Reşiţa prin falsuri grosolane, la care au fost părtași notari publici și magistrați.
Protestul de astăzi, care a reunit jurnalişti de la aproape toate mediile de informare din Reşiţa, este prima manifestare de solidaritate după mulţi ani.
În final, jurnaliştii au depus pixurile pe treptele Tribunalului Caraş-Severin.