Republica Moldova vrea să cumpere gaze naturale din țara noastră
Republica Moldova vrea să cumpere gaze naturale din țara noastră cât mai curând posibil.
Articol de Florin Lepădatu, 29 Iulie 2022, 20:00
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat, astăzi, Bucureștiul pentru prima dată de când țara sa a primit statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, pentru care a fost susținută de România.
După discuțiile de la Palatul Cotroceni cu președintele României, Klaus Iohannis, doamna Sandu a spus că Republica Moldova vrea să cumpere gaze naturale din țara noastră cât mai curând posibil.
Cătălin Purcaru a urmărit declarațiile celor doi președinți: ”Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România se consolidează ca primul partener comercial al statului vecin și a arătat rolul gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău ca element de securitate energetică a Republicii Moldova.
Klaus Iohannis: ”Pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție.”
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că războiul declanșat de Federația Rusă a aruncat regiunea în incertitudine. Ea a atras atenția că efectele se văd pe piață energetică, unde Republica Moldova plătește dublu față de consumatorii români.
Maia Sandu: ”Vrem să cumpărăm gaze din România și este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând. Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă și pentru a menține stabilitatea socială în țară. ”
Maia Sandu a mai afirmat că Republica Moldova este îngrijorată de securitatea ei, iar instituțiile urmăresc cu atenție evoluția situației din regiunea transnistreană. Președintele Republicii Moldova s-a întâlnit și cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria. Discuțiile au vizat situația securității regionale și perspectivele impactului conflictului din Ucraina asupra populației, valurilor posibile de refugiați, stabilității politice, inflației și costurilor economice viitoare determinate de prețurile energetice.”