Republica Moldova a trimis chestionarul de aderare la Uniunea Europeană
"Integrarea europeană este proiectul unei generații, un proiect al păcii, al bunăstării și prosperității, iar R. Moldova va fi în siguranță în familia UE", a spus Maia Sandu.
Articol de Radiojurnal, 22 Aprilie 2022, 12:24
Republica Moldova a trimis astăzi primul chestionar de aderare la Uniunea Europeană în cadrul unei ceremonii la care au participat oficialități din țara vecină și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău.
Documentul conține răspunsurile la cele 400 de întrebări ale Comisiei Europene. Completarea acestuia a luat doar zece zile, fapt care, potrivit reprezentanților autorităților de la Bruxelles, demonstrează voința cetățenilor moldoveni de a fi parte a familiei europene. De la Radio Chișinău, transmite colega noastră, Ala Boțan.
Reporter: Autoritățile de la Chișinău au completat primul chestionar primit de la Comisia Europeană în aproximativ zece zile. În cadrul ceremoniei de transmitere a chestionarului, președinta Maia Sandu a declarat că integrarea europeană este proiectul de țară al Republicii Moldova și lumina de la capătul tunelului.
Maia Sandu: Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este proiectul nostru de țară, este lumina la capătul tunelului de care avem nevoie cu toții. Republica Moldova este o țară mică și vulnerabilă. Republica Moldova va fi în siguranță în familia Uniunii Europene.
Reporter: La rândul său, premierul Natalia Gavrilița a declarat că, prin completarea chestionarului, Republica Moldova a făcut încă un pas spre viitorul european, un viitor pe care și l-au dorit cetățenii întotdeauna. Premierul a mai spus că al doilea chestionar va fi completat până la jumătatea lunii mai. "Într-un ceas bun", a declarat în limba română șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadorul Jānis Mažeiks.
Viteza cu care a fost completat primul chestionar demonstrează clar voința cetățenilor din Republica Moldova de a fi parte a familiei europene, a remarcat oficialul european.
Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie, după demersuri similare făcute de Ucraina și Georgia.