Reprezentanţii HoReCa, mulţumiţi de proiectul de legiferare a bacşişului
Reprezentanţi ai industriei de hoteluri şi restaurante se declară mulţumiţi de proiectul Ministerului de Finanţe prin care ar urma să se legifereze bacşişul.
Articol de Radiojurnal, 15 August 2019, 15:30
Reprezentanţi ai industriei de hoteluri şi restaurante se declară mulţumiţi de proiectul Ministerului de Finanţe prin care ar urma să se legifereze bacşişul.
Noile reguli nu vor duce la scumpiri ale serviciilor, spun ei. Măsura a fost solicitată de mai mulţi ani de patronatele din turism şi va aduce avantaje atât angajaţilor din acest sector de activitate, cât şi clienţilor, în condiţiile în care tot mai mulţi plătesc cu cardul, estimează Dragoş Anastasiu, proprietar al unuia dintre cele mai mari grupuri de turism din ţară şi preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Germane.
Dragoş Anastasiu: Noi credem că e un pas înainte în transparentizarea veniturilor tuturor celor care lucrează în HoReCa și e un pas înainte și pentru consumatori, care vor putea să-și folosească cardurile sau transferurile bancare, inclusiv pentru a plătit benevol o recompensă, în măsura în care sunt mulțumiţi de serviciile primite. E o masură cerută de noi și utilă. Toți care HoReCa, și care de regulă lucrează pe salariul minim pentru că suplimentar au "tips"-ul, vor beneficia de posibilitatea de a lua credite mai mari. Companiile vor putea să aibă pentru toate evenimentele pe care le organizează acest bacşiş pe factură. Cred că e o plusvaloare adusă economiei. 10% din sumă se va duce ca impozit pe venit și restul se duce la angajat.
Proiectul Ministerului de Finanţe, supus de miercuri dezbaterii publice, ar urma să intre în vigoare la 1 octombrie. O încercare similară de reglementare a bacşişului a fost facută în 2015, printr-o ordonanţă de urgenţă care prevedea ca banii oferiţi voluntar de client să fie evidenţiaţi pe un bon fiscal distinct. Prevederea a fost însă abrogată în scurt timp printr-o lege.