Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România spun că nu au fost consultaţi de CNAS privind un proiect de hotărâre de guvern
Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România spun că nu au fost consultaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în privinţa proiectului de hotărâre de guvern care prevede menţinerea tarifelor actuale pe persoană asigurată şi pe serviciu medical pentru primele trei luni ale anului viitor.
Articol de Radio România Actualităţi, 29 Octombrie 2024, 07:18
Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România spun că nu au fost consultaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în privinţa proiectului de hotărâre de guvern care prevede menţinerea tarifelor actuale pe persoană asigurată şi pe serviciu medical pentru primele trei luni ale anului viitor. Instituţia consideră că bugetul de stat pentru anul 2025 trebuie să fie adaptat nevoilor reale ale sistemului de sănătate, cu alocări clare necesare funcţionării mai eficiente a acestuia şi atrag atenţia că orice act ce face referire la profesia medicală sau la atribuţii din reglementarea Colegiului trebuie să fie discutat înainte de publicare cu reprezentanţii corpului medical. Documentul la care se face referire a fost postat, la sfârşitul săptămânii trecute, în transparenţă decizională, pe site-ul CNAS.
Reporter: Adriana Leu: ”Colegiul Medicilor îşi exprimă îngrijorarea referitor la menţinerea valorii punctelor pentru medicina din ambulatoriul de specialitate şi medicina primară, în contradicţie cu situaţia economico-socială actuală, cu previziunile financiare şi mai ales cu discuţiile anteriorare cu CNAS. Reprezentanţii medicilor cer reintroducerea mecanismului de regularizare, aşa cum a fost în contractul de anul trecut şi spun că din cauza implementării sistemului de facturare electronic nu se mai poate observa şi cuantifica numărul de consultaţii totale efectuate, ceea ce însemană că medicii fac mai multe servicii pro-bono.
Colegiul subliniază că a fost de acord cu menţinerea valorii punctelor pentru ambulatoriul de specialitate şi asistenţa medicală primară doar pentru anul 2024, pentru asigurarea stabilităţii şi continuităţii asigurării asistenţei medicale, însă anul viitor, pentru cabinetele medicale va creşte povara fiscalităţii. Şi reprezentanţii Patronatului Medicilor Specialişti cu Practică Independentă din România sunt nemulţumiţi de proiectul de hotărâre care prevede menţinerea pentru primul trimestru al anului 2025 a valorii punctului pe serviciu medical de 5 lei pentru ambulatoriul de specialitate.
Într-un comunicat se precizează că măsura va menţine subfinanţarea cronică şi vine în contradicţie cu necesitatea sustenabilităţii şi predictibilităţii financiare pentru cabinete. Medicii specialişti subliniază că fără o majorare substanţială a finanţării şi cu preconizatele creşteri de taxe şi impozite pentru cabinete va fi imposibilă menţinerea unui nivel adecvat de servicii medicale.”/editor Florin Lepadatu/