Renault "nu are intenţia să părăsească România"
Renault declară că nu are intenţia să părăsească România, care este "o ţară importantă pentru companie", se arată într-un comunicat al grupului Renault-Dacia.
Articol de Radiojurnal, 12 Februarie 2014, 14:20
“Renault nu are intenţia să părăsească România, iar evoluţia infrastructurii, care permite reducerea întârzierilor de livrare, va fi determinantă pentru proiectele noastre viitoare" - se arată într-un comunicat al grupului Renault-România.
În documentul citat de corespondentul nostru Constantion Paşol se mai arată că proiectul companiei pentru acest an este relansarea pieţei auto de vehicule noi din ţara noastră.
Reacţia vine după la scurt timp după avertismentul preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căruia nefinalizarea tronsonului românesc de autostradă din Coridorul IV pan-european - va duce la pierderea asamblării de maşini la uzinele Dacia, în favoarea extinderii uzinei Renault din Maroc.
Lipsa calificării "mai gravă decât problemele de infrastructură"
Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, declară într-un interviu pentru Radio România că una din principalele probleme pentru investitori este slaba pregătire a forţei de muncă.
Potrivit ambasadorului Franţei, chiar mai grave decât problemele de infrastructură, sunt cele legate de lipsa calificării, pe domenii specifice, ale forţei de muncă.
"Românii au fost calificaţi, pentru că România a fost o ţară industrială, însă din păcate aceşti oameni intră la pensie, iar tânăra generaţie este mult mai slab pregătită sau chiar deloc pregătită. Prin urmare, întreprinderile sunt cele care trebuie să se ocupe de formarea profesională a angajaţiilor lor, iar asta reprezintă o problemă pentru că nu este datoria lor şi presupune o investiţie în timp şi în bani, dar nici nu au siguranţa că oamenii formaţi vor rămâne în ţară. Prin urmare, Ministerul Învăţământului şi autorităţile locale trebuie să vadă cum se poate organiza mai bine învăţământul profesional din România", a declarat ambsadorul.
Ambasadorul a fost întrebat dacă sunt investitori care sunt hotărâţi să renunţe şi să plece din România, să-şi relocheze fabricile, să se mute în altă parte.
"Eu sunt o persoană mereu pozitivă şi văd această întâlnire cu toţi aceşti investitori şi cred că este un lucru pozitiv. Bineînţeles că încă se mai pot face progrese în chestiuni de infrastructură şi formare profesională asupra căreia insist din nou pentru că fără resurse umane nu putem face nimic. Drumuri putem construi oricând, însă formarea profesională este un lucru ce necesită mult mai mult timp, mai multe investiţii pe o perioadă îndelungată, iar dacă ratăm acest timp, nu-l mai putem recupera", a mai spus Philippe Gustin.