Relaţiile româno-slovace se bazează pe similarităţile istorice şi culturale
Discuţii la nivel de şefi de stat între preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său slovac, Andrej Kiska
Articol de Oana Bâlă, 11 Octombrie 2016, 01:43
România şi Slovacia sunt exemplare pentru UE, ambele state înregistrând o importantă creştere economică, afirmă preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său slovac, Andrej Kiska. Cei doi şefi de stat au discutat despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi principalele aspecte de interes comun în cadrul convorbirilor oficiale purtate ieri, la Palatul Cotroceni.
Bunele relaţii dintre România şi Slovacia se bazează pe similarităţile istorice şi culturale, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, care a discutat cu omologul slovac, Andrej Kiska, despre cooperarea politică şi economică în plan european dintre cele două ţări.
Cei doi preşedinţi au căzut de acord că este necesară o abordare strategică cu privire la Parteneriatul Estic, iar în privinţa Republicii Moldova s-a discutat despre sprijinirea în continuare a proceselor democratice şi a reformelor astfel încât să poată avansa pe drumul european.
Lupta împotriva corupţiei a fost un alt subiect important aflat pe agenda convorbirilor, iar şeful statului s-a arătat dispus să împărtăşească Slovaciei experienţa României la acest capitol.
Klaus Iohannis: "Pentru noi eradicarea corupţiei este vitală fiindcă nu doar că ameninţă consolidarea democraţiei, corupţia încetineşte creşterea economică, corupţia îi sperie pe investitori. Cred că suntem pe calea cea bună, dar mai avem mult de făcut."
La rândul său, preşedintele Andrej Kiska a subliniat că România şi Slovacia constituie un exemplu pentru ţările UE în condiţiile în care au înregistrat creştere economică.
Andrej Kiska: "România ne arată totuşi că creşterea economică se poate lega şi cu lupta împotriva corupţiei. Şi nu vorbesc de România doar din curtoazie, am menţionat de mai multe ori acest fapt, am menţionat şi acasă, şi aici sunt foarte multe lucruri pe care le putem învăţa din partea România.
România are propriile sale ambiţii de a deveni membru Schengen şi are sprijinul nostru total şi vom face tot ce este posibil ca să ajutăm, să sprijinim România."
În ceea ce priveşte migraţia, preşedintele slovac consideră drept o soluţie nefericită cotele privind migraţii şi îndeamnă la solidaritate. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că România este parte activă în căutarea unei soluţii pentru migraţie şi că această chestiune poate fi rezolvată doar dacă se merge direct la sursă.
Şeful statului slovac s-a întâlnit şi cu premierul Dacian Cioloş, prilej cu care au discutat despre dezvoltarea zonelor rurale, politicile de incluziune socială şi susţinerea mobilităţii profesionale.