Relaţia de la ghişeu dintre autorităţi şi public "este dificilă"
Constatarea îi aparţine ministrului mediului de afaceri, Alexandru Petrescu, care zice că mediul de business românesc are nevoie de o emancipare a actului de control.
Articol de Iulian Olescu, 12 Aprilie 2017, 06:10
Relaţia de la ghişeu dintre autorităţi şi cetăţeni sau oamenii de afaceri continuă să fie la fel de dificilă ca şi acum 25 de ani. Constatarea îi aparţine ministrului mediului de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Alexandru Petrescu, care susţine că mediul de business românesc are nevoie de un cadru fiscal predictibil, dar şi de o emancipare a actului de control.
La nivelul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, se lucrează asupra tuturor celor trei componente cu impact direct asupra mediului de afaceri în relaţia acestuia cu statul, fie că este vorba de legislaţia fiscală, de activităţile de ghişeu sau cele de control, a declarat ministrul de resort, Alexandru Petrescu, prezent la o conferinţă pe tema finanţării IMM-urilor organizată de publicaţia reportereconomic.ro.
El a spus că dacă pe partea de legislaţie vorbim de reducerea numărului de taxe, de relaxare fiscală şi de micşorarea costurilor pentru antreprenori, iar la nivel de control va acţiona legea prevenţiei, aflată în acest moment în dezbatere publică, pe partea de activitate la ghişeu se constată încă probleme.
"În continuare, lucrurile se întâmplă aşa cum se întâmplau şi în '92, şi în '94 şi în '96. Şi dacă în continuare va cere ştampilă să fie o abatere disciplinară acolo, fiindcă este poate cea mai eficientă modalitate să avem şi aplicabilitatea în practică a ceea ce noi spunem în legi. Şi intrând pe zona asta, am descoperit că sunt foarte multe reglementări, legi care nu sunt armonizate cu practica în continuare între ce se întâmplă în lege şi eforturi care s-au făcut, indiferent de administraţie de a o simplifica mai mult sau mai puţin relevante. La ghişeu în esenţă lucrurile nu s-au schimbat", a spus ministrul Alexandru Petrescu.
El a precizat că în urmă cu două săptămâni a fost intodus un memorandum pentru debirocratizare care va reprezenta o analiză la nivelul tuturor instituţiilor publice, o radiografie practic a tot ce înseamnă interacţiunea antreprenorului cu ghişeul. Ministrul pentru mediul de afaceri a vorbit din nou despre programul guvernamental Start-up Nation, cel care îşi propune să-i sprijine pe românii care vor să devină antreprenori. El a menţionat că-şi doreşte să fie un program foarte simplu, pe care să-l poată accesa oricine şi să reprezinte o alternativă la plecarea din ţară a forţei de muncă.
În principiu, de acest program pot beneficia antreprenorii care şi-au înfiinţat o societate după 30 ianuarie 2017 şi care creează cel puţin un loc de muncă nou, pe care să-l menţină minimum doi ani. Cheltuielile eligibile din grantul acordat prin intermediul programului includ de la achiziţia de echipamente şi de spaţii de lucru, până la chiria plătită de antreprenor pentru locaţia unde îşi desfăşoară activitatea şi salariile angajaţilor săi în limita salariului mediu pe economie.