Regiunea Dunării "are şanse de dezvoltare"
Regiunea Dunării pe porţiunea românească are şanse de dezvoltare dacă se vor folosi fonduri europene în domeniile transporturilor, mediului, culturii şi turismului.
Articol de Carmen Gavrilă, 28 Septembrie 2011, 18:41
O serie de proiecte concrete au fost discutate miercuri la Bucureşti unde s-a remarcat faptul că, deşi Strategia Dunării nu beneficiază de fonduri speciale, există finanţare pentru proiectele prioritare, printre care şi turismul.
"Avem Dunărea, avem o Deltă unică în Europa, dar turismul în zonă este mult sub ce ar putea fi. Lucrurile se pot schimba prin Strategia Dunării, dar Strategia nu are fonduri proprii, însă a cere bani europeni pentru un proiect în cadrul Strategiei Dunării înseamnă şanse mai mari pentru a obţine banii, dar proiectele nu se fac singure", a declarat ministrul dezvoltării şi turismului, Elena Udrea.
Aceasta a mai spus că există fondurile europene care sunt alocate prin bugetul până în 2013 care pot fi folosite pe proiectele care ţin de implementarea Strategiei europene a Dunării şi ele, evaluate, sunt la aproximativ 100 de miliarde de euro.
Elena Udrea spune că deja avem în curs de aplicare proiecte de turism, inclusiv cultural, la Dunăre, numai că mai mult se poate face dacă şi autorităţile locale se implică, mai ales atunci când este vorba de turismul cultural pentru care e nevoie de restaurarea monumentelor, mai ales cele romane - a spus ministrul culturii, Kelemen Hunor.
"Este un domeniu foarte dificil fiindcă necesită sume uriaşe. Ministerul Culturii nu are fonduri structurale, dar în acele proiecte unde comunităţile locale aplică şi solicită sprijin financiar de la fonduri europene pot fi introduse şi elemente de patrimoniu cultural construit", a declarat Kelemen Hunor.
După brandul turistic al României, acum ar fi nevoie, consideră Elena Udrea, de un brand al Dunării realizat de toate statele prin care trece fluviul. În plus e nevoie să fie trasate rute turistice.
"Crearea unei infrastructuri de porturi turistice dunărene, circuite turistice culturale. Lucrăm la construirea unor porturi turistice dunărene, am extins produsul turistic 'Croaziere pe Dunăre' şi în continuare în parteneriat cu ţările riverane în special, cu Austria şi Germania, încercăm să creştem acest produs pentru că aceste croaziere opresc mai puţin pe sectorul românesc al Dunării, favorizată fiind zona de litoral", a declarat Elena Udrea.
De cât de bune şi de multe sunt proiectele de dezvoltare în transport ori turism, de exemplu, inclusiv cultural, depinde şi numărul de fonduri pentru România şi proporţia lor în vitorul buget al Uniunii Europene, adică bani pentru perioada 2014-2020.