Regionalizarea duce la "administrarea mai eficientă a bugetelor"
Premierul Victor Ponta afirma că regionalizarea trebuie să aibă ca scop crearea unei administraţii mai eficiente, care înţelege problemele locale şi care atrage mai multe fonduri.
Articol de Alina Stănuţă, 17 Aprilie 2013, 18:39
Reorganizarea teritorială a României va duce la o administrare mai eficientă a bugetelor, la o absorbţie mai bună a banilor europeni şi la înţelegerea problemelor locale, a spus premierul Victor Ponta la un seminar tematic.
Însă, dincolo de ce îşi propune guvernul pe hârtie, în practică apar probleme sociale şi financiare în funcţie de diferenţele dintre regiuni.
O confirmă foşti demnitari francezi şi germani care s-au confruntat cu obstacole în implementarea procesului.
Procesul de descentralizare din Franţa a fost unul dificil, a susţinut fostul ministru francez al justiţiei, Dominique Perben, care spunea că ideile politicienilor s-au confruntat cu cele ale cetăţenilor francezi care erau ataşaţi de vechile structuri administrative.
"Astăzi, în Franţa, cu dificultăţile economice şi financiare pe care le cunoaştem, cerinţa economică şi naţională de a face o simplificare a structurilor administrative poate că ne conduce la o clarificare a competenţelor, dar, în fond, este păcat să spunem că nu voinţa politică va face aceste lucruri, ci cerinţa financiară", afirmă Dominique Perben.
Competenţe clare ale autorităţilor locale
La rândul său, fostul ministru german al justiţiei, Herta Daubler, a pus accentul pe dimensiunea financiară a problemei.
Germania a considerat că este important ca legea fundamentală să prevadă competenţele clare ale landurilor federale.
"Atribuţiile financiare trebuie evidenţiate clar în Constituţie. Asta înseamnă că trebuie să fie clar cine, ce taxe colectează, cine primeşte partea sau toţi aceşti bani, iar un al doilea punct ridică întrebarea dacă avem regiuni diferite din punct de vedere financiar.
"Este necesară o balanţare a finanţelor publice între regiuni?", a afirmat Herta Daubler.
Prezent la dezbatere, şi primul ministru Victor Ponta afirma că în România regionalizarea trebuie să aibă drept scop crearea unei administraţii mai eficiente, care înţelege problemele locale şi care atrage mai multe fonduri europene.
Dezbaterile nu trebuie să se concentreze pe cine va fi şef peste o ţară mai mică, a mai declarat Victor Ponta.