Reforma sănătăţii "este necesară"
Premierul Emil Boc afirmă că decesul unor persoane din zone în care spitalele au fost desfiinţate recent nu are legătură cu reforma din sistemul sanitar.
Articol de Nicoleta Turcu, 09 Aprilie 2011, 16:23
Premierul Emil Boc afirmă că reforma sănătăţii este necesară şi că ministrul sănătăţii Attila Cseke "are susţinerea necesară pentru a o duce la bun sfârşit".
Şeful executivului a precizat totodată că "din primele analize" nu rezultă nici o cauzalitate clară între cele două decese din judeţele Vâlcea şi Constanţa şi procesul de reorganizare a unor spitale locale.
Săptămâna trecută, doi bărbaţi cu probleme de sănătate din localităţi în care asistenţa medicală a fost reorganizată prin ordin al ministerului sănătăţii au decedat în timp ce familiile lor încercau să îi ducă la o unitate sanitară.
"Din prima analiză care mi-a fost prezentată, nu rezultă o cauzalitate directă între cele două decese intervenite şi desfiinţarea Centrului de Sănătate sau a spitalului.
"Pot să spun însă că există la nivel local disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte asigurarea funcţionării sistemului sanitar cu ambulanţe sau cu SMURD pentru ca vieţile să fie salvate şi am cerut responsabilităţi clare şi asumarea acestora la nivel local pentru ca aceste servicii de urgenţă să ajungă la timp şi la oamenii care au nevoie", a declarat premierul Emil Boc.
"Cazuri grave"
Declaraţiile premierului au fost făcute la Miercurea Ciuc unde are loc conferinţa de alegeri a PDL Harghita.
Emil Boc a mai spus că ministrul sănătăţii Attila Cseke are susţinerea necesară pentru a face reforma în sănătate pentru că reforma în domeniu "este necesară".
Anterior, subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a declarat că cele două cazuri din Bălceşti, judeţul Vâlcea, şi Băneasa, judeţul Constanţa, au fost "foarte grave".
El a precizat că cei de la Serviciul de ambulanţă puteau să reacţioneze mai bine, cu viteză mai mare, dar nu ştie dacă impactul era altul în cele două cazuri.
"Bărbatul din Bălceşti a suferit un accident vascular, iar cel din Băneasa suferea de boli cardio-vasculare grave".
Raed Arafat consideră că au fost două cazuri foarte grave pentru care s-ar mai fi putut câştiga timp, dar în cazul bărbatului de la Bălceşti, care a suferit un accident de trunchi cerebral, nu se mai putea face nimic chiar dacă ajungea la un spital judeţean, iar starea celui din Băneasa s-a agravat pe parcurs, "lucru pe care nu-l putea anticipa nimeni".
De la 1 aprilie, ministerul sănătăţii a pus în aplicare un plan de reorganizare a spitalelor în urma căruia 67 de unităţi spitaliceşti din ţară nu mai pot încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, şi în acest fel nu mai sunt finanţate. Potrivit guvernului, reorganizarea este necesară în scopul eficientizării sistemului sanitar.
Decizia de sistare a finanţării a provocat proteste din partea unor autorităţi locale şi a unor locuitori care beneficiau până acum de serviciile medicale ale spitalelor desfiinţate.
Guvernul a oferit spitalelor desfiinţate posibilitatea de a se transforma în azile de bătrâni, dar în unele localităţi autorităţile locale spun că încearcă să finanţeze în continuare spitalele din resurse publice proprii sau din sponsorizări.