Referendumul "va costa 95 de milioane de lei"
Referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu va avea loc în data de 29 iulie între orele 08.00 şi 20.00, potrivit guvernului. La referendum vor putea vota şi românii aflaţi în străinătate.
Articol de Paul Poteraşi, 07 Iulie 2012, 13:33
Guvernul a adoptat, sâmbătă, o serie de hotărâri pentru stabilirea măsurilor necesare organizării referendumului pentru demiterea preşedintelui.
Consultarea populară va costa aproximativ 95 de milioane de lei, potrivit estimărilor executivului.
Membrii cabinetului Ponta au decis că pentru asigurarea securităţii scrutinului, materialele necesare vor fi realizate de instituţiile statului.
"Având în vedere necesitarea luării unor măsuri speciale de securitate pentru tipărirea buletinelor de vot, confecţionarea ştampilelor "votat" şi a timbrelor autocolante, s-a stabilit că realizarea ştampilelor cu menţiunea "votat" pentru toate secţiile de votare, inclusiv cele din exterior, se va asigura de către ministerul administraţiei şi internelor prin Regia Autonomă Monetăria Statului, timbrele prin Compania Naţională Imprimeria Naţională, iar tipărirea buletinelor de vot se va asigura de către minister, prin Regia Autonomă a Monitorului Oficial", a declarat ministrul delegat pentru administraţie, Victor Paul Dobre, citat de reporterul .
Au dreptul de a participa la vot toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani.
Judecătorii Înaltei Curţi implicaţi în acest proces vor fi aleşi duminică prin tragere la sorţi, iar partidele politice trebuie să îşi desemneze până la 10 iulie reprezentanţii în Biroul Electoral Central şi în celelalte birouri electorale.
Pentru dotarea secţiilor de votare, la nivelul localităţilor vor fi utilizate, în mare măsură, materialele folosite şi la alegerile generale locale.
La acest referendum vor putea vota şi românii aflaţi în străinătate.
Votul la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, programat pentru 29 iulie, va începe la ora 08.00 şi va fi oprit la ora 20.00.
Campania electorală pentru referendumul de demitere a preşedintelui se va încheia la 28 iulie, ora 7.00, a mai anunţat ministrul delegat pentru administraţie, Victor Paul Dobre.
Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat vineri seara după ce parlamentul a adoptat solicitarea înaintată de USL în acest sens.
Preşedintele a sesizat Curtea Constituţională
Imediat după aflarea rezultatului votului din parlament, preşedintele Traian Băsescu a spus că a sesizat Curtea Constituţională.
"Am sesizat Curtea Constitutionala pentru a epuiza toate căile de atac împotriva unui abuz ca cel din 2007", a declarat Traian Băsescu.
"Dar să fie foarte clar: vreau să apar astfel funcţia de preşedinte, nu ţin la scaunul de preşedinte.
"Vom merge la referendum şi voi avea şansa să explic poporului deciziile luate în timpul mandatului meu", a spus Traian Băsescu.
La referendum preşedintele poate fi demis cu 50 la suta plus unu din voturile celor care se prezintă la consultare, după ce guvernul a adoptat joi seara o ordonanţă în acest sens.
Participanţii la referendum se vor putea pronunţa prin "da" sau "nu" la următoarea întrebare: "Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?".
Până la referendum, funcţia de preşedinte este preluată interimar de către preşedintele Senatului.
Ce atribuţii are preşedintele interimar?
Sunt trei lucruri pe care Constituţia României nu i le permite preşedintelui interimar.
El nu este abilitat să adreseze parlamentului mesaje cu privire la problemele politice principale ale naţiunii.
El nu poate să dizolve legislativul şi nici nu are dreptul să convoace organizarea vreunui referendum.
Preşedintele interimar reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
El are exact aceleaşi atribuţii în domeniul politicii externe şi în cel al apărării.