Refacerea sistemelor de irigaţii "ar putea fi sprijinită de UE"
Comisarul european pentru agricultură a declarat că România ar putea primi bani din 2014 din fondurile de dezvoltare regională pentru refacerea sistemelor de irigaţii.
Articol de Paul Poteraşi, 16 Septembrie 2012, 10:37
România ar putea primi fonduri europene consistente pentru refacerea sistemelor de irigaţii - spune comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
Invitat la emisiunea "Matinal de weekend" la Radio România Actualităţi, Dacian Cioloş a precizat că banii ar urma să vină după 2014 din fondurile de dezvoltare regională, fără ca cele de dezvoltare rurală să fie afectate.
"Am avut o discuţie cu comisarul pe dezvoltare regională împreună cu guvernul României, pentru ca din 2014 încolo, investiţiile de infrastructură mare pentru irigaţii să fie susţinute din programele de dezvoltare regională şi să lăsăm fondurile de dezvoltare rurală doar pentru conectarea fermelor şi parcelelor la sistemele de irigaţii.
"Deci, ar putea veni câteva sute de milioane de euro, poate până la 1 miliard, peste 1 miliard de euro din fondurile de dezvoltare regională, unde sumele sunt mai mari pentru România şi aceste sume sunt tocmai orientate spre marea infrastructură", a declarat comisarul european pentru agricultură.
Audio: Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a fost invitatul emisiunii "Matinal de weekend" realizată de Gabriel Bassarabescu.
Dacian Cioloş a adăugat că astfel fondurile de dezvoltare rurală vor asigura finanţarea pentru fermierii care doresc conectarea la sistemele de irigaţii şi finanţarea creării asociaţii de udători, care să preia în gestiune părţi din aceste sisteme de irigaţii şi mai ales exploatarea lor.
Comisarul european pentru agricultură a mai precizat că ulterior vor trebui să fie găsite, la nivel naţional, soluţii pentru acces la energie mai ieftină sau "la un preţ suportabil pentru agricultori, cu atât mai mult cu cât, cu siguranţă, în următorii ani, preţurile la cereale vor rămâne ridicate pe plan european, pe plan mondial".
Dacian Cioloş consideră că pentru un sector cum este agricultura este foarte important să existe o anumită predictibilitate.
"Nu este suficient să ai anul viitor o producţie dublă, dar peste doi ani de zile să ai o scădere de trei ori a producţiei.
"Această variaţie foarte mare a producţiei de la un an la altul duce la neîncredere pe piaţă şi chiar şi când ai o producţie bună, nu reuşeşti să o valorifici bine, pentru că nu e suficient să produci, trebuie să vinzi bine la un preţ bun şi pentru a vinde bine la un preţ bun, este important să fii stabil pe piaţă şi să ai predictibilitate", a mai adăugat comisarul european pentru agricultură.
Înfiinţarea depoziteor pentru ca fermierii să-şi poată stoca producţia, astfel încât să nu fie nevoiţi să vândă imediat, sunt esenţiale, crede comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
El a precizat la emisiunea Matinal, la Radio România Actualităţi că ar trebui făcute depozite de stocare şi pentru legume, fructe şi chiar pentru lapte.