Reducerea TVA "trebuie discutată"
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără a declarat că reducerea TVA ar trebui aplicată nu neapărat la produsele finite, ci pe întreg lanţul de producţie şi comercializare.
Articol de Cristina Dumitrescu, 02 Februarie 2012, 16:48
Reducerea sub 10% a taxei pe valoare adăugată la produsele alimentare şi scăderea nivelului accizelor reprezintă două probleme care trebuie discutate în perioada următoare, a declarat, joi, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, citat de Mediafax.
El a precizat că reducerea TVA ar trebui aplicată nu neapărat la produsele finite, ci pe întreg lanţul de producţie şi comercializare.
În opinia ministrului Valeriu Tabără, această reducere de TVA ar lovi dur evaziunea fiscală şi de accea ar trebui discutată şi cu reprezentanţii FMI.
"Deocamdată este doar o propunere a MADR, pentru că sunt câteva angajamente care nu pot fi încălcate. Eu cred că va trebui să fim pregătiţi de un astfel moment care nu depinde de performanţele economice ci de ceea ce înseamnă particularităţile agriculturii.
"Una este circuitul şi dezvoltarea producţiei de la producător la consumator şi alta aspectul colateral al producţiei principale de materii prime, adică pâinea. Consider că nu am rezolvat foarte mult din reducerea evaziunii numai prin taxarea inversă a cerealelor când ea se duce în colateral, în panificaţie", a spus ministrul agriculturii.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, arăta, la începutul acestei săptămâni, că reducerea la 9% a TVA la alimentele de bază, corelată cu o măsură de impozitare progresivă a adaosului comercial ar putea regla piaţa produselor alimentare din România.
În martie 2011, premierul Emil Boc declara că proiectul privind reducerea TVA la produsele alimentare de bază nu are acoperire bugetară, ci că toţi specialiştii consultaţi au spus că aplicarea acestuia nu va aduce la scăderea preţurilor la alimente.