Reducerea CAS-ului va impune "măsuri compensatorii"
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, atrage atenţia că banii care se pierd prin reducerea cu 5% a CAS-ului pentru angajatori trebuie găsiţi în altă parte.
09 Mai 2014, 14:20
Data de 1 iulie se conturează tot mai sigur ca termen pentru scăderea contribuţiei angajatorilor la bugetul de asigurări sociale cu 5%, conform calculelor pe care le fac specialiştii de la finanţe.
Guvernul susţine măsura cu rezerva de a exista condiţiile economice, dar ministrul Ioana Petrescu se arăta optimistă azi, la o conferinţă organizată de "Ziarul Financiar".
Reducerea CAS pentru angajatori este considerată un sprijin pentru crearea de noi locuri de muncă şi stimularea unor noi investiţii.
Mediul de afaceri o aşteaptă de mult şi o susţine puternic, în timp ce analiştii fac calcule amănunţite asupra impactului pe care ar urma să-l aibă această măsură de relaxare fiscală pentru încasările la buget.
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, atrage atenţia azi că banii ce se pierd astfel trebuie găsiţi în altă parte.
"Poţi să reduci taxele şi la jumătate. Evident că trebuie să iei nişte măsuri compensatorii, adică bugetul nu se închide de la sine. Reduci cheltuielile sau creşti alte taxe. Sunt două soluţii pe care le ai la dispoziţie, altele nu există. În momentul de faţă, dată fiind execuţia bugetară de până acum, probabilitatea să introduci o măsură care îţi reduce semnificativ veniturile bugetare, cel puţin pe termen scurt, din scădere, discutăm de un impact pe anul ăsta de două miliarde şi ceva din reducerea de CAS, măsură care ar fi absolut binevenită pentru mediul de afaceri, pentru economie în general" a spus Ionuţ Dumitru.
Preşedintele Consiliului Fiscal a precizat că în primele luni ale anului statul are necolectate peste un miliard de lei venituri pe primele trei luni.