Redirecţionări pt fonduri UE privind atenuarea efectelor crizei energetice
Comisia Europeană a decis că 10% din banii necheltuiţi aferenţi perioadei de programare 2014-2020 pot fi alocaţi unor noi forme de sprijin.
Articol de Radiojurnal, 19 Octombrie 2022, 23:27
Guvernul urmează să stabilească modurile în care vor fi folosite fondurile europene, ce pot fi redirecţionate pentru luarea unor măsuri de atenuare a efectelor crizei energetice şi economice, după ce Comisia Europeană a decis că 10% din banii necheltuiţi aferenţi perioadei de programare 2014-2020 pot fi alocaţi unor noi forme de sprijin.
Cu mai multe precizări reporterul RRA, Petruţa Obrejan.
Petruța Obrejan: România intenţionează să direcţioneze cele 2,4 miliarde de euro pe trei paliere, şi anume spre gospodăriile vulenrabile, sprijin care, potrivit ministrului Marcel Boloş, va putea îmbrăca atât forma compensării unei părţi din preţul plafonat la energie, cât şi forma unor vouchere. Nu sunt uitate nici IMM, existând facilitatea acordării unor granturi pentru capital de lucru, tot pentru a face faţă creşterii preţului la energie. Fondurile europene se vor îndrepta şi spre măsuri ce vizează ocuparea şi crearea de noi locuri de muncă. Pe de altă parte, ministrul a mai spus că vor fi derulate şi negocierile pentru programul operaţional "Incluziune şi demnitate socială" dedicat persoanelor vârstnice, vulnerabile sau cu dizabilităţi. Programul are un buget de 4,2 miliarde de euro. Astfel, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuire ale categoriilor amintite se are în vedere acordarea unui voucher în valoare de 4.000 de lei. Se intenţionează acordarea unui sprijin tot 4.000 de lei pentru o reintegrare socială şi îmbunătăţirea calităţii vieţii prin care pot fi achiziţionate maşini de spălat, de gătit sau frigidere.