Rectificare bugetară pentru achitarea unor drepturi
Pentru prima dată, arieratele bugetului de stat şi cele ale bugetelor locale vor fi egale cu 0 la sfârşitul acestui an, susţine ministrul bugetului, Darius Vâlcov.
Articol de Mihaela Enache, 29 Noiembrie 2014, 13:35
Guvernul intenţionează să facă o a treia rectificare bugetară în acest an, necesară, conform proiectului publicat pe pagina de internet a ministerului finanţelor, în principal pentru achitarea unor drepturi câştigate în instanţă.
Diferenţă salarială pentru angajaţi din sectorul bugetar sau despăgubiri pentru proprietăţi, precum şi pentru anularea unor întârzieri la plată a autorităţilor locale, aşa-numitele arierate.
Într-un comunicat, ministrul delegat pentru buget, Darius Vâlcov, arată că este vorba despre o rectificare pozitivă, posibilă datorită evoluţiei indicatorilor economici în primele zece luni ale lui 2014.
Pentru prima dată, arieratele bugetului de stat şi cele ale bugetelor locale vor fi egale cu 0 la sfârşitul acestui an, susţine ministrul bugetului, Darius Vâlcov.
El a anunţat că sunt calculate plăţi în valoare de 4 miliarde de lei, din care mai mult de jumătate sunt destinate achitării în avans a tranşei pe 2015 în recuperarea drepturilor salariale câştigate de bugetari în instanţă.
Deficitul se va menţine la 2.2% din PIB
În proiectul ministerului de finanţe se arată că veniturile şi cheltuielile bugetului general consolidat se majorează cu peste 1,3 miliarde de lei, iar deficitul se va menţine la valoarea de 2,2% din PIB.
Cei mai mulţi bani ar urma să primească instituţiile prin care statul îşi achită datoriile stabilite prin decizii judecătoreşti, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, peste 450 de milioane de lei, ministerul justiţiei şi ministerul public, împreună, peste 600 de milioane de lei.
Agricultura, transporturile sau educaţia primesc, de asemenea, sume în plus.
Diminuarea bugetului ministerului muncii
Este vizată în schimb diminuarea bugetului la ministerul muncii, cu aproape 850 de milioane de lei, la cel al Dezvoltării, cu aproximativ 660 de milioane de lei sau la sănătate cu peste 250 de milioane.
Pentru noi alocări guvernul are nevoie de o derogare de la legea care limitează la 2 pe an numărul rectificărilor bugetare.
Proiectul este supus dezbaterii publice timp de zece zile, se arată pe site-ul Ministerului de Finanţe, iar la elaborarea lui au fost consultate şi organismele financiare internaţionale creditoare ale României. Instituţia a solicitat şi opinia Consiliului Fiscal.