„Recensământ electronic” pentru anul 2021
Colectarea, validarea şi prelucrarea datelor pentru recensământul populației și al locuințelor 2021 se va realiza în format electronic.
Articol de Iulian Olescu, 26 Octombrie 2021, 06:20
Emisiunea "Agenda globală" - Realizator: Simina Botar - Ca să vă puteți pregăti mental pentru recensământul populației și locuințelor 2021, care începe în februarie 2022, Iulian Olescu vă poate spune care va fi noutatea. Sunteți invitați să completați datele necesare online.
Reporter: Recensământul populației și al locuințelor 2021, care şi-a păstrat această titulatură deși se va derula anul viitor, are mai multe elemente specifice, cel mai evident fiind că se va desfășura într-o perioadă cel mai probabil încă marcată de efectele pandemiei COVID-19. El va reprezenta însă și un pas înainte în privința organizării, spune președintele Institutului Național de Statistică, profesor universitar doctor Tudorel Andrei.
Tudorel Andrei: Este primul recensământ în care avem o colectare, validare, prelucrare și prezentare a datelor în format electronic. Eu am situat acest recensământ alături de cele mai semnificative recensăminte pe care le-a desfășurat statistica oficială în decursul istoriei: 1859 - primul recensământ, 1930 - recensământul modern, din punct de vedere al metodologiei aplicate, și 1966 - primul recensământ care a sigurat prelucrarea datelor în format electronic, chiar dacă era un sistem învechit în comparație cu ceea ce înțelegem noi, informatic, la acest moment.
Reporter: Recensământul va debuta la 1 februarie, cu faza de obținere a datelor disponibile din surse administrative și precompletarea cu acestea a chestionarelor individuale ale fiecărui român care trăiește în țară sau care este plecat pentru mai puțin de 12 luni în străinătate. Va urma autorecenzarea și ulterior etapa clasică, cea de culegere a datelor cu recenzori pe teren, fază în care informațiile culese vor fi încărcate electronic pe tablete puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Reprezentații Institutului Național de Statistică spun că speră ca românii să înțeleagă beneficiile autorecenzării, şi anume evitarea contactului cu alte persoane, libertatea de a completa chestionarul oricând până la data limită şi faptul că informațiile sunt direct de la sursă, fără a fi afectate de posibile influențe accidentale ale celui care le culege.
Specialiștii INS își doresc ca România să urmeze exemplul unor state ca Slovacia, unde procentul de persoane autorecenzate a depășit 85% din total, nu pe cel al Bulgariei, unde s-a situat puțin peste 30 de procente. Autorecenzarea se va derula între 14 martie și 15 mai anul viitor și va debuta cu preînregistrarea cetățenilor prin intermediul oricărui tip de dispozitiv electronic pe o platformă a cărei adresă va fi comunicată în timpul util, urmată de recepționarea pe adresa de e-mail aleasă a link-ului unic pentru completarea formularului. Datele se pot completa și în limbile minorităților naționale, dar și în engleză, iar primele rezultate ale referendumului vor fi publicate la finalul anului 2022, cu circa un an mai repede decât până acum, informațiile fiind detaliate în profil teritorial până la suprafețe de 1 kilometru pătrat, spun reprezentanții INS.