Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reacții politice după anunțarea rezultatului alegerilor europarlamentare

O ediție specială la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, preluată de studiourile teritoriale dar și de RADIO ANTENA SATELOR.

Reacții politice după anunțarea rezultatului alegerilor europarlamentare
Foto arhivă

Articol de RADOR, 26 Mai 2019, 21:48

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 mai, ora 21:00) - Realizator: Ianna Ioniţă
Realizator: Bun găsit, stimați ascultători, sunt Ianna Ioniță și mă bucur să fiu alături de dumneavoastră în această seară când România a votat într-un număr atât de mare. Aceasta este o ediție specială la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, preluată de studiourile teritoriale dar și de RADIO ANTENA SATELOR. Avem și un prim rezultat de sondaj la închiderea urnelor, e vorba de Avangarde și le mulțumim celor de la Avangarde pentru aceste date: PSD 25,8%, PNL tot 25,8, USR-PLUS 23,9%, 4,9%, PRO România 5,7%, UDMR 5,4%, PMP 5,2%, alte partide 3,3%. Acestea sunt datele Avangarde, singurul sondaj acreditat de Biroul Electoral Central la nivel național. Alături de mine este domnul Ştefan Popescu, analist politic. Așadar, acest sondaj Avangarde, PSD, PNL umăr la umăr, cu 25,8 la sută, urmați de USR, 23,9%. Vă așteptați?
Ştefan Popescu: Da cred că dacă stau tendinţe că partidele de opoziție sunt în creștere și că este erodare a Partidului de guvernământ încă nu avem diaspora cred că în aceste cifre nu este cuprinsă diaspora va trebui să să așteptăm și rezultatele de acolo poate că va fi o creștere ușoare creștere pentru partidele din opoziție Este clar că a fost o mobilizare fără precedent și un vot protest...
Realizator: Avem legătura la Palatul Cotroceni, referendumul, știm, a fost validat. Să-l ascultăm pe Klaus Iohannis.
*
Klaus Iohannis: Bună seara, dragi români! Sunteţi fantastici! Vă felicit! Aţi participat astăzi în număr mare la alegerile europarlamentare și la referendum. Participarea este senzațională, avem în jur de 50% prezență la europarlamentare și în jur de 40% prezenţă la referendum. Dragi români, vă mulțumesc! Ați dați un vot clar, un vot ferm, un vot care nu poate fi ignorat de nici un politician în România. Referendumul a trecut cu brio. Așadar, dragi români, ați votat clar și ferm pentru o politică corectă, pentru justiție dreaptă, pentru o justiție independentă, pentru o bună guvernare pentru români și pentru România. Vă mulțumesc pentru această participare la referendumul pe care l-am convocat. Am avut sprijin din partea unor partide politice în felul în care am reușit să îi mobilizăm pe alegători - și aș menționa sprijinul primit de la Partidul Național Liberal, care s-a și înscris la AEP oficial, ca și partid care suportă, sprijină referendumul. Am avut însă un sprijin consistent și din partea Alianței USR-PLUS, le mulțumesc și lor pentru acest sprijin. Din păcate, nu peste tot lucrurile au mers bine. Am văzut cu toții cozile interminabile la multe, multe secții de votare, mai ales în diaspora. Le mulțumesc românilor care au avut răbdare, unii, foarte, foarte multă răbdare ca să ajungă să își exprime votul pentru România europeană. Cu toții am votat pentru o Românie europeană, însă nu pot să nu observ că PSD, a doua oară deja, şi în 2014, şi, iată, şi în 2019, şi-a bătut joc de români, mai ales de românii din diaspora. Ruşine, PSD! La europarlamentare, rezultatele reflectă voința electoratului. Partidul Național Liberal a obținut un rezultat foarte bun și îi felicit. USR-ul a obținut, de asemenea, un rezultat foarte bun - îi felicit și pe ei! PSD-ul a obținut un rezultat pe măsura realizărilor din doi ani și jumătate de guvernare: nimic nu au făcut, nimic nu au primit! Este o cădere imensă pe care a înregistrat-o PSD-ul, de la alegerile din decembrie 2016 până astăzi. Şi asta arată cum văd românii această guvernare PSD-istă eșuată. Este clar că acest, cum am mai clasificat, acest accident al democrației românești, care este guvernarea PSD, trebuie să dispară. În urma acestui rezultat, guvernul PSD trebuie să plece. Este un rezultat care nu poate să fie interpretat în niciun alt fel. Şi dacă îmi dați voie, dragi români, să închei pe o notă optimistă: vă mulțumesc, ați votat! Ați votat pentru România europeană, pentru România corectă, cinstită, dreaptă, pentru România prosperă și sigură. Vă mulțumesc! Bună seara!
*
Realizator: A fost declarația președintelui Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni. Şeful statului a spus, "un vot ferm, care nu poate fi ignorat de nici un politician din România", făcând referire la referendum, unde prezența la urne a fost peste pragul necesar. Domnule Ștefan Popescu, președintele Klaus Iohannis a repurtat o victorie în această seară.
Ştefan Popescu: Este o mare victorie. Este și inițiatorul referendumului, îi oferă o bază foarte bună în perspectiva alegerilor din noiembrie, principalul partid care îl susține, iată, se află la egalitate...
Realizator: Avem PNL, declaraţii de la PNL.
*
Ludovic Orban, preşedintele PNL: ... referendumul convocat de președintele României. Îi felicit, îi respect și le mulțumesc mai ales acelor români care au venit cu mic, cu mare într-o prezență covârșitoare și au asigurat victoria României cinstite, României corecte, României europene, României harnice la referendumul convocat de președintele României. Începând de astăzi, nici un lider politic nu mai are voie să îndrăznească să vorbească despre amnistie, grațiere sau despre facerea praf a justiției prin intermediul ordonanțelor de urgență. Le mulțumesc cetățenilor români care au venit la vot și care și-au exprimat votul pentru Partidul Național Liberal. Sunt convins că după numărarea voturilor, Partidul Național Liberal va fi pe primul loc în alegerile europarlamentare. Le mulțumesc tuturor membrilor Partidului Național Liberal, aleşilor locali, primarilor, echipei de campanie, parlamentarilor Partidului Național Liberal și candidaților Partidului Național Liberal pentru Parlamentul European.
*
Realizator: A fost Ludovic Orban - PNL prezența la referendum 41,24% și prezența la europarlamentare 48,97%. O mare prezență, domnule Ștefan Popescu.
Ștefan Popescu: O mare prezență și cred că trebuie să o salutăm. Este clar că luptă împotriva împotriva corupţiei... toți românii sunt îngrijorați de acest fenomen, apoi mai trebuie să salutăm și prezența masivă a diasporei. Pentru mine este un element important pentru că nu-şi uită țară și este foarte important, dincolo de tot ce s-a întâmplat, să apreciem acest lucru, că oameni care au plecat de ani de zile, unii aflaţi la capătul lumii, în Noua Zeelandă, în Australia, totuși, merg la vot, urmăresc actualitatea românească, iar acest lucru este foarte important. Dar și la noi a fost un vot de repoziționare, de poziționare, de testare a forțelor politice în perspectiva unor bătălii politice viitoare, cum am spus, de la sfârșitul anului, dar acest lucru n-a făcut excepție în România.
Realizator: USR, legătura, Dan Barna.
*
Dan Barba: ... să rămână şi să fie o ţară europeană aşa cum ne-o dorim, cu oameni grozavi și îi felicit pe toți colegii mei actuali europarlamentari și pe toți cetățenii români din țară și din străinătate.
*
Realizator: Dan Barna, de la sediul USR. Potrivit sondajului Avangarde, USR-PLUS este pe locul trei, cu 23,9%, PSD pe loc de egalitate cu PNL, cu 25,8%. Şeful statului a felicitat PNL şi USR-PLUS.
Ștefan Popescu: Da. Și vreau să vă mai spun un lucru în continuarea celor spuse înainte, că se constată în toată Europa o prăbușire a partidelor socialiste, nu numai a partidelor de dreapta, dreapta ține, mai ține, încă vedem coaliţia CSU-CDU a doamnei Merkel, care păstrează prima poziție chiar dacă cunoaște o erodare substanțială de aproape 8%, dar în Franța socialiștii riscă să dispară, sunt la 6,7%, în Grecia ajung pe locul pe locul al doilea, în Austria câștigă conservatorii. Ne îndreptăm spre o Europă preponderent conservatoare și centristă. Cred că socialiștii nu vor mai fi secundul în viitorul Parlament European. Deci, nu e numai la noi, este o tendință europeană de rodare a partidelor de stânga.
Realizator: Se schimbă fața lumii, vin tinerii din spate, putem să spunem și așa. Au fost foarte mulți tineri la vot.
Ștefan Popescu: Absolut. Se configurează spectrul politic european. Vedem foarte bine, mişcarea USR-PLUS...
Realizator: Avem declarația de la UDMR, Kelemen Hunor.
*
Kelemen Hunor: ... că avem peste 440.000 - 450.000 de voturi, ceea ce de foarte mult timp n-am avut, la europarlamentare cred că nu am avut niciodată. Trebuie să încep cu mulțumirile. Mulțumim susținătorilor noștri, cei care au venit astăzi, s-au mobilizat și au votat cu candidații noștri la europarlamentare. Mulțumim pentru acest vot, această încredere. Trebuie să mulțumim pentru toți cei care au fost alături de noi cu o strângere de mână, cu mobilizare, cu campanie, tuturor candidaților noștri, tuturor primarilor, consilierilor locali și echipei noastre din sediu, echipei centrale, fiindcă ei de trei, patru luni de zile sunt permanent în campanie, sunt, cum se spune, cu arma la picior. Eu cred că trebuie să așteptăm numărătoarea voturilor. Considerăm că vom avea după numerotare reprezentare puternică și vom promite că reprezentanții noștri în Parlamentul European vor avea o voce puternică, hotărâtă, foarte hotărâtă și echilibrată, fiindcă trebuie să construim drumul pe care noi am pornit, inclusiv Minority SafePack și acest pachet pentru apărarea minorităților etnice din Uniunea Europeană este un deziderat important pentru noi. Dar, în același timp, trebuie să fim prezenți acolo unde să iau deciziile când Uniunea Europeană se va reforma, şi se va reforma, fiindcă avem nevoie de o Uniune puternică, competitivă atât din punct de vedere economic, cât și politic şi sunt convins că vom contribui și noi la aceste reforme. Încă o dată, mulțumiri pentru susținere.
*
Realizator: Iată, UDMR, Kelemen Hunor. Sondajul Avangarde îi cotează cu 5,4%. Kelemen Hunor spunea să așteptăm să se numere bine toate voturile.
Ștefan Popescu: Absolut. Şi să vină și voturile din diasporă, pentru că și acestea vor conta foarte mult.
Realizator: Potrivit sondajului Avangarde, peste 5% are şi PMP, şi PRO România. Iată declaraţia de la PSD, Liviu Dragnea. Sa-l ascultăm.
*
Liviu Dragnea: Mulțumesc tuturor românilor care s-au prezentat la vot şi aici şi în afara ţării şi în mod special să le numesc românilor care au votat cu PSD, care și-au păstrat încrederea în programul nostru de guvernare, în ceea ce am făcut pentru viața lor, pentru țara lor, pentru creșterea economică a României și pentru mai mulți bani în buzunarele românilor. Votul de astăzi... Mă rog, vorbind despre exit poll-uri, și noi, și cred că toate partidele și BEC-ul, până la urmă, vor aștepta rezultatele oficiale în urma numărătorii. Nu sunt niște rezultate care să bucure PSD-ul. Trebuie făcute analize foarte rapid și foarte serios în partid și am înțeles că un coleg de-al meu a avut o propunere. Vreau să vă spun ceva și spun tuturor celor care întâmplător ne urmăresc acum. Eu în viaţă mi-am asumat și ce am făcut și ce nu am făcut şi la fel o să o fac și acum, împreună cu colegii mei, dar eu nu îmi asum astfel de lucruri nici pe Facebook, nici ascuns pe undeva printr-o țară apropiată, ci într-o discuţie serioasă, în Comitetul Executiv Național. Despre referendum, eu astăzi am luat buletinele de vot pentru referendum și am și votat, așa cum am spus în câteva rânduri că nu sunt împotriva acestui referendum și nu sunt împotriva temelor de la referendum. Întrebările au fost făcute prost și nici măcar Iohannis nu le-a ținut minte, dar în societatea românească nu a existat o dispută pe lupta împotriva corupției sau pe alte teme. Este important dacă vreodată, dacă vreodată vor veni la guvernare cei care au susținut public acest de referendum vor respecta ceea ce spune acolo. În legătură cu anunțul pe care am spus că o să îl fac în seara asta, pe unii o să-i dezamăgesc, pe alții nu, probabil. Eu nu am spus niciodată că eu vreau să candidez la funcția de președinte al României. Mi-au cerut-o mulți oameni, din miile, zecile de mii cu care m-am întâlnit în țară, și mulți colegi în ultimele două luni de zile. Dar, ceea ce vreau să spun eu... Şi nici nu puteam să fac un astfel de anunţ în seara asta, în condițiile în care, cu totul întâmplător, dar cu totul întâmplător, la mine termenele sunt programate în funcție de evenimentele politice. Eu cred că PSD-ul foarte curând trebuie să-şi desemneze un potențial candidat. Am înțeles că ALDE îl susţine pe domnul Tăriceanu și foarte curând trebuie să se facă această analiză, care dintre cei doi potențiali candidați de la PSD și de la ALDE au cele mai mari șanse să scape România de acest om care este acum la Cotroceni. Din partea partidului nu hotărăsc eu. Sper să particip la ședința CEX-ului când se va hotărî asta. Nu am vorbit cu persoana respectivă, dar cred că analiza trebuie făcută între Gabriela Firea și Călin Popescu-Tăriceanu. Nu știu dacă Gabi mai vrea, după situația prin care a trecut. În ceea ce privește parcursul PSD-ului, eu pot să solicit colegilor mei ca în ultima parte a lunii iunie sau a doua parte a lunii iunie cel mai târziu să se organizeze un congres pentru stabilirea candidatului și pentru a se stabili cursul, parcursul viitor al acestui partid. Le spun tuturor colegilor mei și prin țară și celor care ne-au votat: PSD a mai trecut prin astfel de momente, momente mult mai rele și mult mai grele decât acum, și în 2007, și în 2015, când președintele şi-a dat demisia pe Facebook și ulterior, în 2016, a câștigat și alegerile locale și alegerile parlamentare.

Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului
România 21 Decembrie 2024, 13:49

Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului

Se știe că va fi o structură guvernamentală formată din 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, cinci PNL și trei...

Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului
FOTO: Ceremonii  în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
România 21 Decembrie 2024, 13:45

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989

Sute de oameni au participat la slujba religioasă de la troița din Piața Universității, în memoria eroilor care s-au jertfit...

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
România 21 Decembrie 2024, 11:42

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti

Rudele eroilor Revoluției române: Uitând istoria negăm sacrificiul oamenilor acestora, negăm toate sacrificiile și toate...

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
România 21 Decembrie 2024, 10:22

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg

Potrivit unor informații neconfirmate oficial, cel puțin 11 persoane ar fi murit, după ce un bărbat a intrat cu o mașină în...

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
România 21 Decembrie 2024, 09:15

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989

În capitală vor avea loc slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989 în Piața Universității și la Monumentul...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
România 21 Decembrie 2024, 09:12

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării

În Transilvania și Moldova vor fi precipitații mixte, la munte va ninge, iar în rest vor fi mai ales ploi.

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
București: Incendiu puternic la Piața Matache
România 21 Decembrie 2024, 09:10

București: Incendiu puternic la Piața Matache

Nu au fost identificate persoane surprinse de incendiu.

București: Incendiu puternic la Piața Matache
La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
România 20 Decembrie 2024, 19:53

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani

Dacă ei şi-ar încheia activitatea acum, ar lăsa comunităţi întregi complet neacoperite, mai ales în mediul rural.

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani