Reacții la decizia CCR privind numirea directorilor interimari ai SRR&SRTV
Articol de Radiojurnal, 17 Iunie 2021, 20:09
Partidele politice au reacționat după ce Curtea Constituțională a decis că procedura de numire a directorilor interimari la Radio și TVR nu a respectat legea. Social-democrații, inițiatorii sesizării, susțin că parlamentul va trebui să reia tot procesul, după publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei CCR.
Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea: "Curtea Constituțională a dat dreptate PSD, constatând că aceștia au fost numiți în disprețul legii, fără respectarea procedurilor și a legilor țării. I-am avertizat, dar au continuat cu această atitudine de dispreț total asupra legii în România. Decizia va intra în vigoare în momentul publicării motivării Curții Constituționale. Din acel moment, directorii interimari de la Radio și de la Televiziunea Română nu vor mai putea fi directori și vor trebui să reia în parlament toate procedurile", a spus Radu Oprea.
Președintele comisiei pentru cultură, deputatul USR Iulian Bulai, a precizat la rândul său că Parlamentul va lua act de decizia judecătorilor CCR și va demara în cel mai scurt timp toate procedurile legislative pentru numirea unro conduceri cu puteri depline la Radio și TVR.
"Sper ca în cel mai scurt timp, ideal ar fi până la 1 iulie, până la începutul vacanței parlamentare, să putem să avem o situație mult mai clară și o conducere plină și un CA funcțional în cadrul celor două instituții. CA, validat în parlament, preşedinte director general validat în preşedinte, ales din rândul membrilor CA pentru a nu exista nicio vulnerabilitate în chestiune de decizie și de legitimitatea conducerii", a declarat Iulian Bulai.
Parlamentul poate revizui deciziile de numire a celor doi interimari la Radioul și Televiziunea publice prin reluarea procedurii și numirea unor conduceri definitive, a explicat pentru Radio România Actualități fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.
"Pasul principalul ar trebui să îl facă Parlamentul. Dacă Parlamentul este interesat de situația acestei instituţii - şi ar trebui să fie - ar putea, până la vacanța parlamentară, să facă eforturi şi să-l numească director definitiv. Este timp, poate fi luată în considerare decizia pronunţată de curte astăzi. Nu este neapărat obligatoriu să se aştepe motivarea deciziei, pentru că niciodată minuta care s-a scris astăzi în condica de ședință nu se mai modifică. Doar se motivează. Dacă vor să facă, pot să fac asta, dacă nu, pot să facă asta şi în sesiune extraordinară. Dacă motivul pentru care a fost admisă sesizarea este încălcarea procedurii parlamentare, sigur trebuie reluată procedura. Nu este un vot de blam dat directorului general. Este un vot de blam dat de Curte celor care au încălcat procedura. Dacă cel care a făcut această numire greșită dorește să o îndrepte poate să o îndrepte chiar și înainte de publicarea deciziei în Monitorul Oficial, pentru că n-au ce să aştepte motivarea. Se ştie ce s-a întâmplat", consideră Augustin Zegrean.