"Rate mai mici" pentru cei cu venituri modeste
Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care clienţii, cu venituri sub salariul mediu, care îşi reeşalonează creditele pot beneficia de o reducere a impozitului pe venit.
Articol de Sergiu Şteţ, 04 Februarie 2014, 13:19
Persoanele cu credite la bănci care au venituri mai mici decât salariul mediu net ar putea plăti rate mai mici din luna aprilie.
Pentru aceasta, ar trebui adoptată o ordonanţă a guvernului prin care clienţii care îşi reeşalonează creditele vor beneficia de o reducere a impozitului pe venit.
Acceptarea plăţii temporare a unor rate mai mici este opţională pentru bănci, dar de ea ar putea beneficia până la 900.000 de persoane, spunea premierul.
Scopul acestei măsuri de amânare a plăţii creditului este încurajarea consumului, în primul rând.
Pentru a putea beneficia de această reeşalonare, clienţii trebuie să nu aibă restanţe mai vechi de trei luni şi să aibă un venit de cel mult valoarea salariului mediu net pe economie.
Ultima valoare a salariului mediu anunţată de Institutul Naţional de Statistică este de 1610 lei.
Măsura nu este obligatorie pentru bănci
Cele două condiţii sunt îndeplinite de peste 900.000 de persoane cu credite, însă fiecare caz va fi judecat separat de banca creditoare.
"Este o măsură opţională. Este un contract între două părţi, dar statul creează un cadru pentru acest contract şi spune: dacă vreţi să faceţi această facilitate pentru client, asta e dobânda care este în vigoare în prezent, nu se poate modifica.
"Trebuie să extinzi maturitatea cu doi ani, trebuie să eşalonezi ratele ulterior şi eu îi dau un credit fiscal. Fiecare client se duce la banca sa şi îşi exprimă intenţia de a intra în acest program" a declarat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Clienţii care obţin reeşalonarea vor plăti rate mai mici, prin scutirea temporară de la plata principalului, adică partea din rată plătită pentru suma împrumutată sau prin întinderea plăţii creditului pe o perioadă mai lungă.
După perioada de graţie a reeşalonării creditului, când ratele vor reprezenta din nou principalul şi dobânda, clientul băncii va beneficia din partea statului de o reducere a impozitului pe venit.
Suma maximă este de 200 de lei şi poate fi obţinută doar de cei cu venituri impozitate, spune ministrul delegat pentru buget.
"Nu poate primi mai mulţi bani decât plăteşte în prezent impozit pe venit. Deci i se face această facilitate, din impozitul pe venit pe care îl plăteşte i se reduce până la 200 de lei pe lună timp de doi ani" a precizat Liviu Voinea.
Reducerea nu va fi de 200 de lei pe lună
Spre exemplu, în cazul persoanelor cu salariu minim pe economie, reducerea impozitului va fi de 67 de lei, suma plătită în prezent de aceştia ca impozit, iar în cazul pensionarilor, creditul fiscal va fi suma pe care aceştia o plătesc drept impozit în momentul de faţă.
Efectul benefic pe care mizează autorităţile este faptul că sumele economisite din plata temporară a ratelor mai mici vor fi cheltuite pe alte bunuri, crescând consumul persoanelor cu venituri sub medie.