Rata șomajului, „în cvasi-stagnare”
INS anunță că rata şomajului în ianuarie a fost de 5,7%, în creştere cu 0,1% faţă de cea înregistrată în decembrie anul trecut.
Articol de Iulian Olescu, 04 Martie 2024, 13:49
Numărul şomerilor estimat pentru ianuarie a fost de 472.000, fiind în creştere atât comparativ cu decembrie, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Şomajul în rândul tinerilor continuă să înregistreze un nivel foarte ridicat, de peste 22%.
Analistul economic Constantin Rudniţchi spune că aceste cifre sunt relativ mici raportate la dimensiunea economiei româneşti şi că putem vorbi practic de o cvasi stagnare a ratei şomajului. Cum va evolua însă acest indicator în 2024 este deocamdată greu de anticipat, având în vedere faptul că există două tendinţe mari care acţionează în direcţii opuse.
Constantin Rudniţchi: Pe de o parte, dacă ne uităm la mediul de business, vom vedea că reprezentanţii organizaţiilor de afaceri vorbesc despre un deficit de forţă de muncă, ceea ce ne spune că nu vom avea o rată a şomajului în creştere anul acesta sau în niciun caz într-o creştere prea mare. Dacă însă ne uităm la cifrele macroeconomice, şi aici mă gândesc la încetinirea economiei, la o inflaţie care persistă, chiar la aceste deficite bugetare, mai ales dacă privim şi impactul acelui pachet fiscal asupra mediului de business, adică aici mă gândesc la creşterea taxelor şi impozitelor, şi dacă mai avem în vedere şi creşterea salariului minim de la jumătatea anului, atunci putem să ne întrebăm dacă nu cumva vom avea disponibilizări mai multe decât anul trecut, dacă nu cumva vom avea o creştere a ratei şomajului, pentru că, să nu uităm, avem şi câteva semnale care vin chiar de la companii multinaţionale.
Constantin Rudniţchi spune că sunt anumite domenii în care companii multinaţionale au anunţat deja planuri la nivel global de reducere a personalului şi care evident că vor afecta într-o măsură mai mare sau mai mică şi sucursalele din România ale acestora.