Rata anuală a inflației a fost mai mică în aprilie decât în luna precedentă
Pentru ieftinirea alimentelor trebuie însă să mai așteptăm. Acestea sunt, în medie, cu aproape 20% mai scumpe decât anul trecut, deși au început să apară ușoare scăderi de prețuri la unele categorii.
13 Mai 2023, 19:26
Rata anuală a inflației a fost mai mică în aprilie decât în luna precedentă, ceea ce înseamnă că ritmul scumpirilor s-a mai atenuat. Totuși, diferențele rămân semnificative. Prețurile au fost, în medie, cu 11% peste cele din aprilie 2022, iar atunci se înregistrau scumpiri cu aproape 14% față de luna similară din anul anterior. Banca Națională estimează că situația se va îmbunătăți și vom ajunge la o rată anuală a inflației de aproximativ 7%, până la sfârșitul lui 2023.
De altfel, datele INS indică variații mici de la o lună la alta. Media scumpirilor a fost sub un procent în aprilie față de martie, ba chiar s-au înregistrat ieftiniri la energie, de exemplu o evoluție favorabilă o are și prețul combustibililor mai ieftin decât acum un an. Sunt principalele categori influențează tendința pozitivă de încetinire a creșterilor de prețuri.
Pentru ieftinirea alimentelor trebuie însă să mai așteptăm. Acestea sunt, în medie, cu aproape 20% mai scumpe decât anul trecut, deși au început să apară ușoare scăderi de prețuri la unele categorii.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu - Șocurile de ofertă din anul anterior, care au dus la creșterea frecvenței ajustării prețurilor unor alimente procesate, ulei, lapte și produse lactate, la carne și produse de carne, s-au mai temperat. O analiză care ne dă speranță că se vor tempera creșterile la produsele agroalimentare.
Sunt posibile și scăderi. O problemă care se pare că va mai continua, o lună, două până când producția internă va recupera şi va contravalansa situația din exterior este legată de legume, fructe și avem o situație serioasă în producția europeană de legume care a fost afectată de oscilaţiile ample și frecvente ale temperaturii în perioada iarnă, iar acum și de seceta din Spania.
Apoi în estul Ucrainei, o zonă de producție și de export, se desfășoară lupte și deci oferta este în scădere și 20% din exporturile Turciei, multe venind chiar în România, sunt afectate datorită cutremurelor. Ele s-au produs exact în zona de producție și de export a legumelor.