Radioul public "îşi menţine verticalitatea, credibilitatea"
Preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, András István Demeter, a vorbit la Radio România, la emisiunea "Iarba verde de acasă", despre valorile Radioului public şi priorităţile mandatului său.
Articol de Bogdan Mihai, 18 Iulie 2010, 12:48
Într-un interviu acordat în cadrul emisiunii "Iarba verde de acasă", preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, András István Demeter, a apreciat verticalitatea şi credibilitatea de care se bucură radioul public, menţionând că instituţia trebuie să-şi menţină aceste valori.
"Într-un fel mă minunez cum a reuşit radioul, apoape ca singura instituţie de comunicare în masă, să spun aşa - şi nu numai în România - să îşi păstreze această credibilitate, această verticalitate.
"Dar în acelaşi timp, cred că nu e aşa o mare minune, pentru că dacă ne uităm la tradiţia şi la valorile acestei instituţii, la bagajul acesta moştenit de-a lungul celor mai bine de opt decenii de existenţă şi de funcţionare, cred că aici se găseşte răspunsul şi explicaţia", a spus András István Demeter.
Preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune a declarat că actualul Consiliu de administraţie va elabora şi adopta strategiile editoriale, financiare şi administrative ale instituţiei după o perioadă de aprofundare, în care vor fi analizate problemele radioului public.
El a adăugat că, în punerea în practică a proiectelor, Consiliul de administraţie nu va interveni în acţiunile profesioniştilor din radio.
"Consiliul de administraţie, conform legii, este organul colectiv care practic asigură conducerea SRR, iar, în opinia mea - am această convingere - fără a exista un concept general acest rol de conducător nu se poate face. Asta nu înseamnă că acest Consiliu ar trebui sau îşi va putea permite imixtiunea în treaba profesioniştilor.
"Strategia e una, punerea în aplicare, modul de punere în aplicare ţine şi se bazează întotdeauna pe cei care sunt specialiştii, înainte şi după orice consiliu de administraţie", a declarat András István Demeter.
Eforturi pentru menţinerea echilibrului financiar
Preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune a spus că abordarea situaţiei financiare a radioului public reprezenta o "dificultate mică" în momentul preluării mandatului, la 29 iunie 2010.
El a apreciat că, din punct de vedere financiar, radioul public prezintă un echilibru extraordinar, mai ales în condiţiile crizei economice.
"Această dificultate la momentul preluării mandatului, care este datat 29 iunie 2010, era o dificultate mică, părea să fie o dificultate mică, pentru că societatea, din punct de vedere economico-financiar, în ultimii ani a ajuns la un echilibru extraordinar şi destul de rar văzut în prezent, mai ales în condiţiile crizei economice", a declarat András István Demeter.
El a adăugat totuşi că, după adoptarea măsurilor de austeritate şi a noului Cod Fiscal, la 1 iulie 2010, gestionarea acestui echilibru financiar a devenit mai dificilă.
"Din păcate, la foarte puţin timp, adică începând cu 1 iulie 2010, au intrat în vigoare nişte măsuri, nişte reglementări noi în materia financiar-fiscală, care ne obligă şi pe noi să analizăm foarte, foarte atent acest echilibru, sau cheltuielile şi modul de funcţionare, tocmai pentru ca acest echilibru existent, dar nu extrem de consolidat, să nu se piardă", a explicat el.
András István Demeter a adăugat că noile reglementări fiscale pun o presiune în plus asupra managementului fiscal al Societăţii Române de Radiodifuziune.
"Despre ce vorbesc, sau la ce mă refer? În primul şi în primul rând, la creşterea TVA. Nu în ultimul rând, la acele modificări ale Codului Fiscal, care transformă, într-un mod destul de discutabil în prezent, activităţi independente în activităţi dependente, ceea ce înseamnă o creştere considerabilă a cheltuielilor de natură personal - gen contribuţie de ajutor de şomaj, sănătate şi fondul de pensii - care, până acum, în contractele de natura, sau făcute pe ramura dreptului de autor, nu erau cheltuieli."
Preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune s-a arătat încrezător însă că pe fondul experienţei radioului public şi a managementului anterior, va fi găsită o soluţie.
Resurse pentru accelerarea digitalizării Fonotecii de Aur
Referitor la procesul de digitalizare a Fonotecii de Aur, András István Demeter a declarat că va încerca să găsească resursele pentru a accelera ritmul acestui proces.
"Evident, eu mă voi înscrie sau voi subscrie acestei preocupări şi voi încerca să accelerez aceste proceduri care, slavă Domnului, au fost pornite.
"Deci nu suntem în ultimul ceas, nu suntem luaţi pe nepregătite, nu trebuie să luăm decizii majore fundamentale - ele au fost luate - trebuie doar să găsim resursele pentru a accelera - cu deplină responsabilitate, atenţie - ritmul acestei prelucrări, acestei digitalizări şi acestei conservări, restaurări, pentru că este cazul în majoritatea situaţiilor din Fonoteca de Aur", a spus preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.
Citiţi aici interviul integral cu preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, András István Demeter.