Radio România, eroi şi teatre de operaţii la Lugoj
Joi, 26 iulie a.c., la Terasa Zodiac din Lugoj, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie din Iraq şi Afghanistan, denumită 48/30/16, a jurnalistului RRA Mario Balint.
Articol de Mario Balint, 27 Iulie 2018, 07:24
Joi, 26 iulie a.c., la Terasa Zodiac din Lugoj, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie din Iraq şi Afghanistan, denumită 48/30/16, a jurnalistului Radio România Actualităţi, Mario Balint. Expoziţia marchează 16 ani de participare activă a corespondenţilor Radio România Actualităţi la misiunile Armatei Române în Afghanistan şi Iraq.
Au vorbit despre fotografii şi despre postul public de radio doamna Henrietta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale Lugoj şi artistul fotograf Petre Dalea, membru al Uniunii Artiştilor Fotografi din România.
A fost evocată prezenţa corespondenţilor Radio România Actualităţi: Radu Dobriţoiu, regretatul Septimiu Roman, Cătălin Gomboş, Ilie Pintea – şi expoziţia de fotografie a acestuia de la 1 decembrie 2017, la Kandahar! - şi Cristina Dumitrescu în Teatrele de Operaţii din Iraq şi Afghanistan, precum şi noul suflu multi-media impulsionat de Ilie Pintea în abordarea parteneriatului “strategic” Radio România – Ministerul Apărării, vorbitorii arătînd că “Radio România Actualităţi face o demonstraţie de forţă în mass-media românească, urmărind cu consecvenţă şi profesionalism misiunile Armatei României, dincolo de hotarele ţării, în angajamentele asumate faţă de NATO şi partenerii externi”.
În opinia artistului fotograf Petre Dalea, misiunile corespondenţilor Radio România în Afghanistan TREBUIE SĂ CONTINUE “în primul rînd pentru că, aşa cum ştie toată lumea, postul public a fost acolo de la începerea conflictului, în 2002, şi în al doilea rînd, atunci cînd urmăreşti un subiect, te constitui, vrînd-nevrînd, într-un conicar şi documentarist şi nu ai voie să abandonezi pe parcurs”.
La 16 ani de la implicarea NATO în Afghanistan, termenul şi strategia de finalizare a angajamentului aliat în acestă ţară sînt departe de a fi conturate. În aceste condiţii, aliaţii şi partenerii participanţi la misiune au reconfirmat angajamentele cu trupe şi capacităţi militare pentru continuarea misiunii cu un efectiv de aproximativ 16.000 militari.
România va continua misiunea în Afghanistan, alături de Alianţă, pînă în 2024, iar de anul viitor va creşte numeric participarea cu două companii, în Teatrul de Operaţii, de la 770 de militari, în prezent, la 950, aici intrînd şi jandarmi şi chiar personal civil!
În Anul Centenarului, vorbim mai mult ca oricînd, despre Eroi! Urmele eroilor români care s-au jertfit, în haina militară, în ultimii 100 de ani se întind din Belgia pînă, hăt, departe, în Afghanistan, acolo unde, pînă astăzi, 29 de militari români au fost ucişi. Şi ei sînt eroii noştri, şi ei au monumente, acolo, în capăt de Asie, din FOB Mescall, la Kandahar şi Kabul! Şi ei au locul lor, bine definit, în edificarea României moderne! Şi EI sînt EROII NOŞTRI!
În 2022 se vor împlini 20 de ani de participare românească la Războiul din Afghanistan!
Foto: Petre DALEA (UAFR).