Radio România a primit decoraţia regală Nihil Sine Deo
Distincţia i-a fost înmânată Preşedintelui-Director General al SRR, Ovidiu Miculescu, de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta.
Articol de Radio România, 12 Mai 2013, 19:12
Casa Regală a României a acordat înalta decoraţie "Nihil sine Deo" Societăţii Române de Radiodifuziune cu ocazia aniversării a 85 de ani de la înfiinţare şi pentru serviciile aduse publicului românesc aflat în lumea întreagă.
Decoraţia a fost înmânată de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu.
Evenimentul a fost transmis în direct de Radio România Actualităţi.
Înalta distincţie al cărei nume este chiar motto-ul familiei regale a fost instituită în anul 2009 prin Ordinul Regelui Mihai, este limitată la 200 de membri şi se acordă pentru performanţe de înalt nivel.
Audio: Motivaţia de acordare a distincţiei, prezentată de Consilierul Casei Regale, Radu Ghinea
Radio România este a treia instituţie care primeşte înalta distincţie, după Academia Română şi Banca Naţională.
Video: Radio România a primit decoraţia Nihil sine Deo de la Casa Regală
Despre importanţa Radioului Public în societatea românească a vorbit şi Principele Radu al României, într-o ediţie specială a emisiunii "Oameni care mişcă România", realizată de Denise Theodoru.
Audio: Emisiunea "Oameni care mişcă România", realizată de Denise Theodoru.
Personalităţi decorate în numele Majestăţii Sale Regele
Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare a decorat astăzi, în numele Majestăţii Sale Regele, mai multe personalităţi, cu ocazia zilei de 10 mai.
Actriţa Carmen Tănase, artistele Marina Voicu şi Margareta Pâslaru, realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, dar şi primarul oraşului Oradea, Vasile Bolojan, au primit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate şi Ordinul Coroana României în grad de Cavaler.
Printre cei cărora le-a fost conferit Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer se numără primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Calinic Argatu. Pianistul Dan Grigore, actorul Radu Beligan şi fotbalistul Gheorghe Hagi au primit Decoraţia Regală "Nihil Sine Deo", potrivit corespondentului Radio România Actualităţi Simona Uţă.
Seară regală la Radio România
Sâmbătă seară, într-o atmosferă de sărbătoare, în prezenţa Alteţelor Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae, a Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, a fostului Preşedinte al României, Emil Constantinescu, a numeroşi ambasadori şi personalităţi ale vieţii culturale şi artistice, precum şi a unui numeros public, care a făcut ca sala de concerte a Radio România să devină neîncăpătoare, au răsunat acordurile „Imnului Regal” care au deschis această adevărată sărbătoare muzicală la cel mai înalt nivel artistic. Concertul oferit de Radio România în onoarea Casei Regale a marcat o adevărată premieră, fiind primul Concert Regal găzduit de Radio România, după 1947.
Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului român Christian Badea, avându-i ca solişti pe violonista Mihaela Martin şi violoncelistul suedez Frans Helmerson, a continuat programul cu „Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră”, ultima lucrare pentru orchestră concepută de Brahms, cei trei muzicieni de talie mondială bucurându-se de nu mai puţin de şase ieşiri la public.
Lansarea albumului „At your service at all times...”, ediţia în limba engleză
În pauza concertului, în foaier, un al doilea moment a completat evenimentul găzduit de Radio România: lansarea albumului „At your service at all times...”, ediţia în limba engleză, carte şi două CD-uri, în excelenta traducere oferită de Alistair Blyth.
Video: Lansarea albumului „At your service at all times...”
Această ediţie în limba engleză este continuarea firească a eforturilor de restituire către marele public a tezaurului de documente sonore din arhiva Radio România şi devine astfel, graţie Editurii „Casa Radio”, un excelent ambasador al românilor şi al Societăţii Române de Radiodifuziune pentru toţi cei aflaţi dincolo de graniţele României.
Preşedintele Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, domnul Ovidiu Miculescu, sublinia în intervenţia sa prilejuită de lansarea acestui album:
"Societatea Română de Radiodifuziune s-a născut la 1 noiembrie 1928, iar actul de naştere a fost semnat de Majestatea Sa Regele Ferdinand. Radio România şi-a început drumul său cu binecuvântarea Casei Regale.
"Radioul Public românesc este parte integrantă a societăţii civile de 85 de ani. Radio România a fost alături de Casa Regală, de Regele Mihai I al României în tot acest timp. La Radio România s-a transmis Proclamaţia către ţară din 23 august 1944.
"Şi tot la Radio România au fost nenumărate momente în care Casa Regală şi Majestatea Sa Regele Mihai au fost o prezenţă frecventă pe undele şi în publicaţiile pe care radioul le edita.
"Acest volum este mai mult decât un document istoric, este un gest de respect şi onoare pentru Majestatea Sa, pe care Radioul Public l-a făcut din tot sufletul.
"Este un gest firesc! Radio România rămâne alături de Casa Regală. Radio România a fost, este şi va fi o instituţie solidă, credibilă, serioasă, în slujba cetăţeanului şi a publicului românesc", a subliniat Preşedintele Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, domnul Ovidiu Miculescu.
La rândul său, Alteţa Sa Regală Principele Radu a declarat celor prezenţi la lansare:
"Alteţa Sa Regală Principesa Margareta şi cu mine suntem încântaţi că în această seară am putut să fim prezenţi aici, la acest Concert Regal, poate primul după 1947 până în prezent.
"Cei trei mari artişti ai muzicii mondiale - Christian Badea, Mihaela Martin şi Frans Helmerson - alături de Orchestra Naţională Radio arată că Radioul şi Coroana Regală au stat împreună de-a lungul timpului alături de câteva valori, iar una dintre acestea este calitatea.
"Radio România şi Casa Regală au fost alături, în cei 85 de ani, în multe momente.
"Unul dintre ele este concertul şi lansarea din această seară.
"Dar va urma foarte curând un alt moment: transmiterea, din partea Majestăţii Sale Regele Mihai, a decoraţiei „Nihil Sine Deo” pentru Radio România şi un dineu la Palatul Elisabeta", a arătat Alteţa Sa Regală Principele Radu, prefaţând evenimentul ce a avut loc astăzi.
"Dar seara aceasta mai înseamnă ceva: dintre multele instituţii culturale ale României, Radio România se detaşează cu un profil care trece de graniţa culturală.
"Radio România a consolidat statul român; Radio România a servit securitatea naţională. Proclamaţia de la 23 august este un exemplu.
"Dar Radio România a slujit independenţa, siguranţa şi statul român în toţi cei 85 de ani de existenţă ai săi.
"Casa Regală a fost mai aproape de Radio România decât de alte instituţii ale presei româneşti.
"Au fost momente când destinul ţării a depins de un mesaj şi acel mesaj a fost transmis pe undele radio. Acest lucru nu poate fi uitat de Casa Regală" - a subliniat Alteţa Sa Regală Principele Radu.
Video: Evenimente prestigioase cu ocazia Zilei Regalităţii