Radio Chișinău - 80 de ani
Articol de Radio România, 09 Octombrie 2019, 11:01
Oameni de cultură, jurnaliști și diplomați au participat astăzi, la Chișinău, la o conferință dedicată împlinirii a 80 de ani de la inaugurarea primului post de radio la Chișinău – Radio Basarabia.
Prin relansarea de către Societatea Română de Radiodifuziune a postului Radio Chișinău, la 1 decembrie 2011, potrivit Președintelui Director General al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin, s-a revenit în locul unde acum 80 de ani a apărut primul post regional - Radio Basarabia. Acesta a jucat un rol important în păstrarea și cultivarea spiritului românesc și a limbii române în stânga Prutului, obiective preluate ulterior de către Radio Chișinău, parte a unei structuri socotită în România cea mai de încredere sursă de informație și anume Radioul Public.
Ne mândrim cu faptul că dăm știri adevărate, verificate și nemanipulate chiar dacă nu sunt întotdeauna și cele mai spectaculoase.
Radio România rămâne instituția media cu cel mai mare capital de încredere din media românească.
La conferință a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. Diplomatul a declarat că, prin relansarea postului Radio Chișinău, s-a demonstrat că tot ce-i românesc nu piere. În Basarabia e nevoie de o voce corectă, este nevoie de o voce puternică, de profesionalism și de susținere pentru crearea unui spațiu comunicațional între cele două state.
Silvia Grosu, doctor în istorie, a făcut o retrospectivă a evenimentelor ce au precedat lansarea Radio Basarabia. Ea a menționat că deschiderea acestui post la Chișinău s-a făcut din considerente strategice, pentru a contracara propaganda comunistă a postului Maxim Gorki din Tiraspol. Eforturile Societății Române de Radio, de la acea vreme, au făcut ca postul Radio Basarabia, lansat la 8 octombrie 1939, să aibă o putere de emisie excelentă, care să depășească de două ori pe cea a postului Radio București și pe cea a postului Radio Tiraspol.
Radio Basarabia a funcționat doar 300 de zile. În iunie 1940, postul a fost preluat de puterea sovietică, iar un an mai târziu a fost aruncat în aer de Armata Roșie aflată în retragere.