Radiaţiile, "în general, nu pot ajunge la 9 mii de km"
Medicul Alexandra Cucu, de la Institutului Naţional de Sănătate Publică, a precizat că unele efecte ale expunerii la radiaţii ar putea apărea imediat, iar altele s-ar putea manifesta o lungă perioadă de timp.
Articol de Mihaela Enache, 15 Martie 2011, 15:03
Experţii dau asigurări că situaţia din Japonia este sub control şi că riscurile de propagare sunt relativ reduse, în condiţiile în care guvernul de la Tokyo raportează scăderea nivelului radioactivităţii de la centrala de la Fukushima, afectată de urmările cutremurului de săptămâna trecută.
Coordonatorul compartimentului care monitorizează situaţia radiaţiilor în cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică din România, medicul Alexandra Cucu, a precizat că efectele expunerii la radiaţii depind de mai mulţi factori, de tipul radiaţiilor, durata expunerii, cantitatea sau părţile corpului care sunt expuse.
În ceea ce priveşte răspândirea radiaţilor, Alexandra Cucu susţine că acest lucru depinde de "condiţiile atmosferice, de circulaţia curenţilor, dar în general nu pot ajunge la 9000 km cât este între România şi Japonia".
Medicul a precizat că în general există însă două tipuri de urmări, unele ce pot apărea în timp, iar altele sunt imediate.
"Unele urmări somatice, care sunt vizibile sub forma modificărilor de tip vomă, diaree, cefalee, deci practic cele patru afectări, sindromul hemoragipar, digestiv şi infecţios, şi afectarea stocastică, de lungă durată, manifestată prin două afecţiuni - cancerigenă şi, nu în ultimul rând, o acţiune genetică asupra descendenţilor persoanelor expuse.
"De aceea, pericolul reprezentat de radiaţii e unul pentru care nu există doză limită, există doză recomandată la care suntem protejaţi, dar nu există un nivel sigur de radiaţii, este perfect să ne expunem cât mai puţin", a mai spus doctorul Alexandra Cucu.
Coordonatorul compartimentului care monitorizează situaţia radiaţiilor în cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică din România a afirmat că pentru persoanele din apropierea centralei nucleare de la Fukushima s-au luat măsurile de evacuare şi adăpostire.
O altă măsură care s-a folosit a fost aceea a distribuirii de tablete de iodură de potasiu pentru populaţia aflată în raza de 20 km faţă de centrală de la Fukushima, însă acestea nu au fost încă administrate deoarece nu a existat un nivel de radiaţii care să impună acest lucru, a mai spus doctorul.
Specialistul a afirmat că administrarea de tablete cu iod are rolul de a bloca tiroida să preia iodul radioactiv din atmosferă.
"Nu există 100% protecţie, eşti 100% protejat pentru cancerul tiroidian, restul efectelor pot apărea. De aceea se impune adăpostirea sau evacuarea populaţiei din zona cu nivel crescut de radiaţii", a spus Alexandra Cucu.