RADET va cere în instanţă intrarea în insolvenţă
Distribuitorul de căldură şi apă caldă din Bucureşti, RADET, va cere în instanţă intrarea în insolvenţă.
Articol de Radiojurnal, 21 Septembrie 2016, 18:40
Distribuitorul de căldură şi apă caldă din Bucureşti, RADET, va cere în instanţă intrarea în insolvenţă.
Şeful interimar al companiei, Sorin Chiriţă, susţine că bucureştenii nu vor avea de suferit şi că furnizarea de energie termică nu va fi sistată, dar intrarea în insolvenţă va proteja Regia de pretenţiile emise de producătorul de căldură şi apă caldă, ELCEN.
Sorin Chiriţă: Se suspendă orice obligaţie. În momentul declarării insolvenţiei, se suspendă orice fel de obligaţie, nu mai curg penalităţi, contractele sunt obligatoriu să meargă mai departe, practic nu va putea să sisteze furnizarea de energie termică nici un furnizor pentru noi.
Asigurări în acelaşi sens au fost date şi de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
Gabriela Firea: Este vorba despre o modalitate de a salva această entitate economică, de a livra la modul continuu şi apă caldă şi căldură şi, de asemenea, de a restructura această regie. Repet, insolvenţa nu înseamnă închidere, nu înseamnă faliment, nu înseamnă haos economic, ci, dimpotrivă. Este o relansare a activităţii RADET.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis astăzi să mandateze conducerea RADET să ceară în instanţă intrarea companiei în insolvenţă, încercând în acest fel să o protejeze de producătorul de energie termică ELCEN, care a cerut în repetate rânduri plata datoriilor de peste trei miliarde şi jumătate de lei. Mai mult, ELCEN a luat în calcul inclusiv proprirea conturilor distribuitorului de căldură şi apă caldă pentru a recupera măcar o parte din datorii.
Pe de altă parte, ministrul energiei, în subordinea căruia funcţionează ELCEN, salută decizia consilierilor bucureşteni de a cere intrarea în insolvenţă a RADET. Victor Grigorescu este optimist că în acest fel regia de distribuţie va plăti la zi facturile către producătorul de energie termică, plăţi care "nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru a plăti furnizorii la timp şi pentru a produce apă caldă şi căldură pentru populaţie".