Răcirea vremii îngreunează pentru a doua zi traficul rutier
UPDATE: Mai multe localităţi din ţară au rămas fără energie electrică, după ce firele de înaltă tensiune au fost rupte, din cauza vântului puternic sau a zăpezii.
Articol de Bogdan Mihai, 13 Octombrie 2009, 18:55
Astfel de situaţii au fost înregistrate în judeţele Giurgiu, Olt, Cluj, Sălaj, Alba, Mehedinţi şi Suceava. Echipele de intervenţie de la "Electrica" lucrează pentru remedierea defecţiunilor.
Circulaţia rutieră a fost reluată pe mai multe şosele blocate ieri. Există încă drumuri naţionale blocate sau pe care se circulă cu dificultate.
Traficul pe Drumul European E 60, care face legătura între Cluj-Napoca şi Oradea, se desfăşoară pe un singur fir, în zona localităţii clujene Negreni, din cauza zăpezii şi a crengilor de copaci, rupte de vânt, care au căzut pe carosabil.
Şi în judeţul Bihor, DN H şi DN 75 sunt blocate din cauza unor copaci căzuţi în urma furtunilor din timpul nopţii.
În judeţul Maramureş, stratul de zăpadă a atins peste 25 de centimetri, în Pasul Gutâi, circulaţia autovehiculelor desfăşurându-se în condiţii de iarnă, pe Drumul Naţional 18 şi pe Drumul Judeţean 184. În această zonă mai mulţi copaci au căzut pe DN 18.
Şi în judeţul Bistriţa-Năsăud, stratul maxim de zăpadă este de 3 centimetri, în Pasul Tihuţa, unde s-a acţionat cu utilaje speciale.
În judeţul Harghita, traficul se desfăşoară în condiţii normale, după ce lucrătorii de la drumuri au intervenit cu antiderapant, pe DN 15 Topliţa-Borsec, DN 13 B Praid-Bucin şi DN 12 C Gheorgheni-Lacu Roşu.
Probleme au fost semnalate şi pe drumul judeţean 184 Cavnic-Ocna Sugatag, unde, din cauza zăpezii, s-au înregistrat blocaje rutiere, iar drumarii de la Drumuri şi Poduri Maramureş acţionează pentru deszăpezire.
Prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a cerut, marţi, în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, ca secţiile din judeţ ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale să fie pregătite să intervină cu utilaje şi materiale antiderapante, în condiţiile în care se anunţă viscol şi polei.
Prefectul a cerut ca populaţia, cu precădere cetăţenii în vârstă care locuiesc singuri, departe de vatra localităţilor, cât şi persoanele cu risc de îmbolnăvire, să fie informate şi avertizate în legătură această situaţie, iar toate instituţiile să asigure serviciul de permanenţă.
Angajaţii secţiei de Drumuri naţionale Baia Mare intervin pentru tăierea copacilor prăbuşiţi şi degajarea carosabilului.
Condiţiile meteorologice vitrege afectează şi Marea Neagră. Marţi până la prânz, toate porturile maritime din Constanţa au fost închise.
Nici pe canalul Dunăre-Marea Neagră nu s-a circulat. Vântul a suflat cu o viteză de 80 de km la oră, iar valurile au depăşit cinci metri. Pe plajă, nisipul a fost ridicat la câţiva metri înălţime.
Meteorologii au emis, luni, o atenţionare Cod Galben de ploi şi vijelii. Vizate sunt toate judeţele din România.
Atenţionarea este valabilă în intervalul 13 octombrie ora 06:00 - 15 octombrie ora 12:00. În acest interval, "vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece pentru această perioadă", potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.