Purtătorul de cuvânt al MApN: ”Rolul acestor dezinformări este de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica”
"Apel matinal" - Invitat: purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, general-maior Constantin Spînu.
Articol de Radio România Actualităţi, 09 Decembrie 2024, 09:22
Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu
Ministerul Apărării semnalează noi acțiuni de dezinformare, în special pe platforma TikTok, de această dată fiind vizate frontierele României. Două postări false identificate în mediul online, prima acreditează ideea că granițele României vor fi închise și securizate cu efective militare, iar cea de-a doua prezintă tehnică militară concentrată în Portul Constanța. Autorii dezinformării pretind că aceasta este dovada unor pregătiri de război. Ministerul Apărării Naționale a avertizat și anterior asupra apariției unor clipuri video care prezentau informații false privind deplasări de tehnică militară. Pentru a clarifica situația, discutăm cu invitatul "Apelului matinal" de astăzi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, general-maior Constantin Spînu. Bună dimineața! Să trăiți sau am onoarea să vă salut!
Bună dimineața! Am onoarea să vă salut pe dumneavoastră și pe ascultătorii dumneavoastră, care sunt foarte mulți la această oră! Eu sunt unul dintre ei.
Cu siguranță, cu mulțumiri că ați acceptat invitația noastră. Presupun, cred că suntem siguri că ați analizat aceste acțiuni de dezinformare. Despre ce este vorba, practic?
Avem și altele în analiză. Practic, în ultimele zile acest tip de dezinformare s-a înmulțit. Noi nu, nu suntem la prima încercarea de a explica opiniei publice în ce constau dezinformările. Încă de când am înființat platforma de combatere a dezinformării Inforadar, de acum mai bine de trei ani, ne-am întâlnit foarte des cu aceste subiecte care sunt speculate în acțiunile de dezinformare, însă și vineri, și sâmbătă, și duminică Ministerul Apărării Naționale a postat pe platforma Inforadar noi semnalări de astfel de dezinformări. Subiectele predilecte în ultimele zile, în ultima săptămână se referă la așa-zise pregătiri de război pe care autoritățile României, Ministerul Apărării Naționale și celelalte autorități ale statului le-ar face pentru încorporarea tinerilor. Este unul dintre subiectele de dezinformare. Știm foarte bine că încorporarea, serviciu militar obligatoriu a fost suspendat în România încă din 2007. Cu toate acestea, acest tip de dezinformare revine constant. De asemenea, orice mișcare de rutină i-aș spune, de tehnică militară, pe căile rutiere sau pe calea ferată sau filmări chiar anterioare - şi am văzut în acest weekend că s-au folosit filmări inclusiv de la parada de 1 Decembrie, tehnica militară care se deplasa în dimineața zilei de 1 Decembrie către Piața Presei Libere, de unde au pornit în defilare la ora 10:00 către Arcul de Triumf, deci, deplasarea acestei tehnici a fost prezentată alarmist, sâmbătă, ca fiind imagini de ultimă oră din București, ca o dovadă a pregătirilor de război. Sunt tehnici care nu ne sunt necunoscute. Din păcate, în ultima vreme platforma TikTok SASA s-a distins, aș spune așa în ghilimele, în mod negativ, ca o platformă predilectă pe care aceste dezinformări se rostogolesc, iar noi monitorizăm, semnalăm și vom continua să o facem, pentru că este foarte important, mai ales în acest context, să ne informăm din surse oficiale.
Sunt unii dintre noi care zâmbim atunci când vedem astfel de filmulețe. Unii însă le iau în serios. Dar care oare o fi motivul pentru care sunt răspândite asemenea tipuri de mesaje și, practic, cui se adresează ele?
Noi să știți că nu ne-am ferit să o spunem, am spus-o de fiecare dată, sunt forme grosolane de manipulare și de mistificare a adevărului, care se încadrează, în mod evident, în tiparul campaniilor de dezinformare susținute în ultima vreme de actori statali care au o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO. Rolul acestor dezinformări, pentru că asta m-ați întrebat, este evident de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica în rândul opiniei publice din România. Cheia stă în fiecare dintre noi. Să știți că vorbim de foarte multă vreme, mai ales în ultima vreme, de reziliență. Reziliență înseamnă, evident, și rezistență la astfel de atacuri, dar înseamnă și capacitatea de a absorbi astfel de șocuri și a reveni mai puternici. Putem fiecare dintre noi să să facem asta, nu este foarte complicat. Ştirile de genul acesta, care se încadrează într-un tipar, sunt ușor de identificat la nivel individual. Nu judecăm pe nimeni, fiecare distribuie ce dorește, însă ar trebui, este foarte ușor să facem un minim de diligență de a verifica veridicitatea acestei știri. Noi oferim posibilitatea de a verifica pe platforma Inforadar, dar sunt și alte instituții care fac parte din acest efort de a menține un canal de comunicare deschis, transparent către opinia publică, astfel încât să nu cădem pradă acestor manipulări, până la urmă.
Da, alte instituții, autorități, structuri, servicii, ministere. Dar oare pot fi identificate și trase la răspundere persoanele care răspândesc în acest fel știri false, grosolane?
Din calitatea pe care o am, nu pot decât să îmi exprim speranța că vom ajunge și în situația în care să putem să identificăm astfel de situații. Ministerul Apărării Naționale nu are competențe directe și știm, de altfel, în același timp, și că platformele digitale pe care se răspândesc aceste dezinformări sunt platforme private. Există însă un cadru legislativ solid, atât la nivel european, Uniunea Europeană are un cadru legislativ care impune reguli pentru marile platforme digitale, există cadru legislativ și în România. Sunt convins că printr-o acțiune duală, autoritățile statului, dar și cetățenii, fiecare dintre noi putem să contribuim la, să spunem, diminuarea acestui fenomen, pentru că trebuie să fim conștienți, dezinformarea nu va dispărea niciodată, ea există cu noi de când oamenii au descoperit că suntem fiinţe care putem să comunicăm unii cu alții.
Da, e important să o combatem. Aminteați mai devreme de o altă dezinformare răspândită pe rețelele sociale, care se referă la așa-zise pregătiri pentru recrutarea tinerilor între 18 și 35 de ani, plus mobilizarea rezerviștilor în vederea trimiterii acestora pe frontul din Ucraina. Care este poziția oficială a Ministerului Apărării Naționale, ca să punctăm decisiv, sper eu, să înțeleagă lumea?
Chiar vă mulțumesc că am revenit la acest subiect! Nu aş fi vrut să îl expediem. Lucrurile sunt foarte simple, dar să știți că uneori ne ia mult să explicăm. Am să încerc să folosesc un limbaj cât mai puțini specializat şi cât mai puțin tehnic. Din 2007, în România, serviciul militar obligatoriu este suspendat. Legea care a suspendat serviciul militar se numește Legea 395 din 2005. Ea prevede foarte clar, și noi am comunicat constant de fiecare dată când am avut astfel de încercări de manipulare, deci, prin această lege se spune foarte clar: revenirea la serviciul militar obligatoriu se poate face doar în situația, puțin probabilă, în care în România ar fi nevoie să se decreteze stare de urgență, stare de asediu sau stare de război. Acestea sunt singurele situații în care s-ar reveni automat, prin efectele legii, la încorporare, care este prevăzută, legea aceasta este în vigoare, dar încorporarea este suspendată pentru cetățenii de gen masculin între 20 și 35 de ani. Orice altă speculație este doar o speculație. Noi am repetat de foarte multe ori, și o fac și acum cu ajutorul dumneavoastră și vă mulțumesc pentru asta, singurele variante pe care Ministerul Apărării Naționale ne-a luat în calcul pentru sporirea rezervei de mobilizare sunt inițiative bazate pe voluntariat și aș repeta doar pe bază de voluntariat, doar cei care își doresc pot și acum să aplice. Noi scoatem cam de două-trei ori pe an locuri la concurs pentru cei care doresc să devină rezervişti voluntari. Deci, totul este pe bază de voluntariat. Nicio altă inițiativă nu a fost luată și niciun fel de pregătire nu se face în secret. De altfel, aceste stări de urgență, de asedii sau de război nu pot fi adoptate în secret. Procedura pentru el este prevăzută în Constituție, este un decret al Președintelui României și o încuviințare a Parlamentului, deci, totul este transparent.
Da, în secret lucrează alții. Da, bune, bune precizările pentru toți cei care sunt tineri, evident, pentru părinți sau bunici. Cu mulțumiri și cu maximă atenție, Inforadar se numește platforma de pe site-ul MApN?
Inforadar. Şi aș încheia cu o singură frază, pentru că eu prin esență, sunt optimist. Ar trebui să înțelegem că avem un mare atuu acum față de acum 30 de ani, când am început această călătorie către democrație, România este membră NATO. NATO este cea mai puternică alianță politico-militară din întreaga sa existenţă. Toate măsurile pe care cetățenii știu că le-am luat și pe care le vom lua și de acum înainte, la nivel național sau în context aliat, sunt măsuri cu caracter defensiv, destinate consolidării posturii de apărare și descurajării oricărei forme de agresiune împotriva teritoriului național și aliat. Acesta este atuul pe care îl avem și este o umbrelă pe care România nu a avut-o niciodată deasupra sa.
Optimismul este și unul dintre atuurile matinalului. Cu mulțumiri pentru discuție și mai ales pentru toate precizările!
Mulțumesc pentru invitație!
Adresate invitatului "Apelului matinal" de astăzi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, general-maior Constantin Spînu. Așadar, dacă aveți cont de TikTok savurați filmulețele simpatice, dar luați aminte de fiecare dată când sunt dezinformări crase./editor Florin Lepadatu/