Punctul de pensie rămâne neschimbat
Varianta aprobată de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor prevede punctul de pensie la 732,8 lei, suma urmând să fie majorată cu 100% din rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a salariului mediu brut.
Articol de Iulia Gherman, 03 Iunie 2010, 09:06
Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a avizat cu 10 voturi pentru şi 7 împotrivă, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice.
Printre amendamentele acceptate se numără şi propunerea fostului ministru al muncii, Marian Sârbu, care stabileşte diminuarea penalizărilor lunare pentru persoanele care se pensionează anticipat, de la 0,75, atât cât propusese guvernul, la 0,65% din cuantumul acestei pensii.
După 4 ore de discuţii în contradictoriu, membrii Comisiei de muncă au respins amendamentele care vizau ca valoarea punctului de pensie să nu fie mai mică decât 39% din salariul mediu brut prognozat pe economie.
În proiectul de lege a rămas varianta guvernului, care stabileşte punctul de pensie la 732,8 lei, suma urmând să fie apoi majorată cu 100% din rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. Iniţial, PSD şi PNL au solicitat ca punctul de pensie să fie de cel puţin 45% din salariul mediu brut.
În timpul dezbaterii acestea au avansat o nouă propunere, cel puţin 39% şi maximum 45%. Cu 10 voturi pentru şi 8 împotrivă a trecut însă variata guvernului.
Social democratul Adrian Solomon susţine că prin această decizie pensiile vor fi îngheţate până în 2012.
"De la 1 ianuarie 2011 când intră în vigoare, intră tot această valoare în plată, şi tocmai în 2012 veţi da un 2-3% rata inflaţiei şi încă 2% din diferenţa de creştere a salariului mediu brut", a declarat Adrian Solomon.
Pe de altă parte, minsitrul Mihai Şeitan afirmă că "pensiile vor începe să funcţioneze din 1 ianuarie 2011 pe acest nou sistem de mod de calcul al valorii punctului cu inflaţia cu 50% din valoarea reală a pensiilor.
"Sigur, acel 732 este punctul de plecare al acestui sistem, care este, de fapt, actuala valoare a punctului, sigur, cea care nu este scăzută prin asumare, acum".
Membrii Comisiei de muncă au mai adoptat reducerea vârstei de pensionare pentru femei la 63 de ani, faţă de 65 de ani cum era prevăzut de guvern.
Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor al cărui vot are valoare decizională.