Puii infectaţi cu Salmonella "nu au fost comercializaţi"
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dat asigurări că toate produsele avicole româneşti comercializate au girul autorităţilor.
09 Martie 2013, 10:40
Autorităţile sanitar-veterinare dau asigurări că niciunul dintre puii infectaţi cu Salmonella nu a fost comercializat.
Produsele industriei avicole româneşti sunt sigure pentru consumul uman, tot ceea ce se scoate la comercializare având girul autorităţilor, a declarat, vineri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Mihai Ţurcanu.
"Consumatorii trebuie să aibă încredere în industria avicolă şi în inspectorii Autorităţii, deoarece produsele scoase la comercializare au girul autorităţilor şi sunt bune pentru consum. Noi facem controale periodice la toate alimentele, iar dacă acestea au ajuns la raft înseamnă că sunt sigure", a explicat şeful ANSVSA.
37 de mii de păsări de la o fermă au fost sacrificate, iar cele 53 de tone de carne au fost distruse, a spus Mihai Ţurcanu.
Noi teste după dezinfectarea halelor de creşterea păsărilor
El a precizat că inspectorii vor face noi teste la ferma respectivă, după dezinfectarea halelor de creştere a păsărilor.
La ferma în cauză s-au luat măsuri de curaţenie şi dezinsecţie, iar repopularea cu păsări se va face numai în momentul în care analizele de laborator vor arăta că nu mai exista pericol de contaminare.
Începând cu anul 2007, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a implementat un program de control al salmonelelor – agenţi patogeni care pot afecta grav sănătatea omului.
Simptomele cele mai frecvente ale infectării cum Salmonella sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi voma, acestea apărând, de obicei, la 12-72 de ore după ingerarea alimentului contaminat.
Potrivit ANSVSA, infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apă infectată.