PSD ”nu reuşeşte să finalizeze niciun contract fără suspiciuni de corupţie”
Opoziţia de la Bucureşti lansează un avertisment legat de licitaţia pentru corvete. Compania Damen susţine că oferta sa este ”cea mai potrivită soluţie”.
Articol de Mihaela Dumitrescu, 13 Ianuarie 2019, 12:11
Uniunea Salvaţi România afirmă că noul scandal legat de licitaţia pentru corvete demonstrează că PSD nu reuşeşte să finalizeze fără suspiciuni de corupţie niciun contract.
Mai mult, USR consideră că acest blocaj, simultan cu atacul la şeful Statului Major al Armatei, nu face decât să destabilizeze flancul de est al NATO şi serveşte direct intereselor Rusiei, care luptă pentru controlul în Marea Neagră.
În aceeaşi notă, PNL susţine că este de neînţeles cum PSD îşi pune la îndoială propriile demersuri, pentru care a avut sprijinul preşedintelui ţării şi al opoziţiei, şi vorbeşte despre posibilitatea unui gest deliberat pentru a lăsa flancul dinspre Marea Negară vulnerabil.
PMP, de asemenea, consideră că Guvernul a reuşit să compromită procesul de înzestrare a Armatei, dar şi angajamentele internaţionale ale ţării.
De cealaltă parte, ministrul apărării, Gabriel Leş, spune că sesizarea înaintată Parchetului Militar a fost făcută doar pentru siguranţa şi deplina legalitate a acestui proces.
Departamentul pentru Armamente al Ministerului Apărării, iniţiatorul demersului în justiţie, evoca în comunicatul oficial suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ce priveşte Programul de înzestrare cu corvete.
Valoarea contractului pentru construcţia corvetelor depăşeşte 1,6 miliarde de euro. Câştigătorul licitaţiei ar fi trebuit anunţat în octombrie, însă Armata a precizat că în procedură era prevăzut şi un al doilea termen, în ianuarie 2019. Însă cu puţin timp înainte a suspendat licitaţia.
Compania Damen susţine că oferta sa este ”cea mai potrivită soluţie”
Compania Damen susţine că oferta sa pentru construcţia corvetelor multifuncţionale, care vor intra în dotarea Marinei Militare, este cea mai potrivită soluţie pentru necesităţile navale româneşti. Spune că navele de luptă ar putea să fie construite pe şantierul său din Galaţi şi că ar fi dotate cu armament de la cele mai bune companii din industria de apărare a Statelor Unite, interoperabile la nivel NATO.
Compania olandeză, una dintre cele trei mari firme internaţionale participante la licitaţia pentru noile corvete, a revenit ieri cu aceste precizări, după ce Ministerul Apărării a decis să suspende procedura de achiziţie şi a sesizat Parchetul Militar pentru verificarea legalităţii licitaţiei, cu puţin timp înainte să anunţe câştigătorul.
Grupul Damen a mai anunţat că susţine autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei şi precizează că este diponibil pentru clarificări suplimentare. În acelaşi timp, atrage atenţia că suspendarea licitaţiei va întârzia şi mai mult întregul program de reînnoire a flotei navale româneşti.